Fesztivál Kurtág György 95. születésnapjára

dddd

Kurtág Györgyöt ünnepli mától négy estén át a Budapest Music Center (BMC). A 95. életévébe lépő világhírű magyar zeneszerző tiszteletére szervezett fesztivál koncertjeit ingyenes online közvetítésen láthatja a közönség a BMC, a Zeneakadémia és a Müpa honlapján. 

Az 1926-ban született zeneszerző nemzetközi áttörése 1981-ben érkezett el, amikor Pierre Boulez tolmácsolta A boldogult R. V. Truszova üzenetei című művét. Legismertebb alkotása a Játékok zongorára, a Kafka-Fragmente szopránhangra és hegedűre, valamint a Rekviem a kedvesért, szoprán hangra és zongorára. 

Kurtág Györgyöt korunk legnagyobb kortárs zeneszerzői között tartják számon. A ma kezdődő fesztivál több nézőpontból mutatja be a kétszeres Kossuth-díjas alkotó műveit és életét. Ma este a BMC koncerttermében rendezett kamaraesten két ritkán hallható mű, a Pas á pas-ciklus és az Ahmatova-dalok hangzik el Kurtágtól, bónuszként pedig Ligeti György két darabját hallgathatják meg az érdeklődők. Kurtágot és a 2006-ban elhunyt Ligetit mély barátság és szellemi kapcsolat fűzte össze. Ez a koncert az Eötvös Alapítvány részvételével zajlik: a mentorált karmesterek, valamint Eötvös Péter és Vajda Gergely vezényelnek.

Holnap, február 19-én, Kurtág György 95. születésnapján a Zeneakadémiáról látható koncertközvetítés az Óbudai Danubia Zenekarral, Keller András vezényletével. Itt Kurtág nagyzenekari művei mellett elhangzik Ligeti György Csellóversenye és egy Szőllősy András-mű is. Kurtág közel harminc éven át volt a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének megbecsült tanára, kurzusait növendékek és már végzett művészek egyaránt látogatták. 

A fesztivál február 20-i estje Kurtág György feleségére, Kurtág Márta zongoraművészre, kettejük ihlető kapcsolatára emlékezik. Kurtág Márta 2019-ben, 92 évesen halt meg, és hetven éven át volt a zeneszerző társa. A Müpa Home Live sorozatban látható előadáson tizenöt rövidfilmet vetítenek a házaspár unokája, Kurtág Judit videóművész felvételeiből. A javarészt még nem publikált felvételek a legszemélyesebb alkotói környezetükben mutatják Kurtágékat. A koncerten ezek a filmjelenetek kötik össze a Jelek, Játékok, Üzenetek című ciklusból élőben felhangzó részleteket. 

A BMC és a Müpa együtt-működésében megvalósuló koncerten a Vajda Gergely által vezényelt UMZE Kamarazenekar mellett olyan zenészek lépnek színpadra, akik végigkísérték Kurtág pályafutását. Február 21-én a Zeneakadémián fejeződik be a koncertsorozat: Kurtág művei a száz éve született Szőllősy András darabjaival lépnek párbeszédre a Zeneakadémia Kortárs Ensemble koncertjén.
A születésnaphoz kapcsolódva holnap jelenik meg a BMC Records gondozásában Kurtág egyik legjelentősebb műve, a Bornemisza Péter mondásainak új felvétele. A technikai nehézségek miatt ritkán hallható darabot Tony Arnold amerikai szop-ránénekes és Csalog Gábor zongo-raművész tolmácsolja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?