Fertőtlenít, fehérít, vízkövet old

Talán lassan-lassan elmúlnak a fagyos, szürke napok, s mi háziasszonyok azon kezdünk el gondolkodni, hogyan oldjuk meg a lehető leggyorsabban az elengedhetetlen tavaszi nagytakarítást.

Talán lassan-lassan elmúlnak a fagyos, szürke napok, s mi háziasszonyok azon kezdünk el gondolkodni, hogyan oldjuk meg a lehető leggyorsabban az elengedhetetlen tavaszi nagytakarítást.

Bevallom, jómagam is szívesen kipróbálok időnként újabb tisztítószereket, amelyeknek a többsége valóban nagyszerű, de mégis vannak régiek, „elavultak”, amelyekhez viszsza-visszatérek. Ezek egyike az ecet, amely fertőtlenít, fehérít, felfrissít és vízkövet old.

Lássuk hát ennek a régi tisztítószernek a hatását!

1. A fürdőszobában töröljük le időnként a csempét, a kádat ecetes szivaccsal. Főleg a lakótelepi fürdőszobákban telepszik meg a fugákban a penész. Ezt is ecetes dörzsfelületű szivaccsal tüntethetjük el. A makacs penészt erre a célra használt körömkefével, fogkefével sikáljuk le. A vízcsap és a mosdó között, ahol túl szűk a hely, csavarjunk a vízcsapra vattát, öntsük le ecettel, és egy kis idő után letörölhető az ott felgyűlt vízkő. Ez a rész is megsikálható fogkefével. (A kopott fogkeféket ne dobjuk ki, tegyük félre a takarításhoz.)

2. A körömkefe is újjászületik, ha fél órára ecetes vízbe tesszük.

3. A mosogatóról és az edényszárítóról is ecetes vízben oldom fel a vízkövet. Este teleengedem a mosogatót vízzel, ecetet öntök bele, és reggel tiszta vízzel kiöblítem.

4. Minden üvegből készült tárgynak (pohárnak, tálcának, kompótostányérnak, vázának) visszaadható a csillogása, ha néhány órára ecetes vízben áztatjuk őket. Megtört fényüket a csiszolásokban megült vízkő okozza. (A fogkefe itt is jó szolgálatot tesz.) Áztatás után mossuk el mosogatószeres vízzel, aztán töröljük fényesre, szárazra. (Könnyebben sikerül, ha nagyon meleg vizet használunk a mosogatáshoz.)

5. Időnként a kávé- és teafőzőt fele-fele arányú vizes ecettel töröljük át, majd többször csak vízzel.

6. Ha az utolsó ablakmosó vízbe ecetet öntünk, csíkmentesen törölhető fényesre az üveg, valamint tovább tiszta is marad az ablak.

7. A szőnyeg és bútorkárpit színe, fénye is visszatér, ha ecetes vizes oldattal átkeféljük, természetesen a porszívózás után.

8. A köves helyiségek fugáit is ecetes vizes dörzsöléssel fehéríthetjük ki.

9. Nyáron, strandolás után mossunk ecetes vízben lábat (a gombásodás megelőzésére).

10. Az utolsó hajöblítő vízbe is tegyünk kevés ecetet, fényesebb, csillogóbb lesz tőle a haj.

Ha tartósan dolgozunk ecettel, hátránya, hogy kiszárítja a kéz bőrét. Természetesen ez gumikesztyű használatával megelőzhető.

Végezetül, hogy a lakás azért mégse ússzon ecetszagban, tegyünk a langyos tűzhelyre vagy a fűtőtestre pár szem kávét vagy alma-, citrom-, narancshéjat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?