Férfiuralom a Grammyn

<p>Ismert az 55. Grammy Awards jelöltlistája. Február tizedikéig találgathatjuk, ki viszi haza a legtöbb aranygramofont, a tinik szidhatják a jelölőket, amiért ignorálták a kedvenceiket, és örülhetünk a magyar nominációknak.</p>

PUHA JÓZSEF

A jelölésnél a szabályok alapján a 2011 októbere és 2012 szeptembere között forgalomba került lemezeket, zeneszámokat vették figyelembe. A jelöltlistát Nashville-ben hozták nyilvánosságra, egyórás tévéműsor keretében. A házigazda Taylor Swift country-pop énekesnő és LL Cool J rapper volt.

Az esélyesek

Az idei Grammy Awardson az angol Adele mind a hat jelölését díjra váltotta. Jövőre is bizonyára a hatszoros nevezettek közül kerül ki a legnagyobb győztes, az viszont nem hölgy, hanem férfi vagy férfiak alkotta zenekar lesz. A legnagyobb eséllyel induló fun. mind a hat jelölését fő kategóriában gyűjtötte be. A New York-i indie-pop trió Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című dala tavasszal hat hétig vezette az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját, majd világsláger lett. A kettes számú esélyes az USA-ban is hatalmas népszerűségnek örvendő londoni Mumford & Sons. A folk-rock kvartett második, Babel című stúdióalbuma Észak-Amerikában szeptember 25-én jelent meg. Ha egy héttel később adják ki, az együttest a nagylemezzel nem jelölhették volna. A hat nevezést begyűjtöttek között még három hiphopzenész található: a két legenda, Jay-Z és Kanye West (hármat közösen kaptak), valamint a Channel Orange című első stúdióalbumával hódító Frank Ocean. A jelöltlista legnagyobb meglepetése a The Black Keys sikere – az ohiói rockduót öt kategóriában nevezték. Dan Auerbach énekes-gitáros Az év popzenei producere kategóriában is jelölt. Az énekesnőknél az első, 2002-es American Idol győztese, a texasi Kelly Clarkson gyűjtötte be a legtöbb nominációt, négy kategóriában indul.

A kiszorultak

A Grammy Awards napok óta dühös tinédzserek célpontja, a kedvenceik ugyanis jelölés nélkül maradtak. A jelölő szakemberek Justin Biebert, sőt az USA-ban óriási és folyamatosan bővülő rajongótáborral rendelkező, négy angol és egy ír énekes alkotta One Directiont is mellőzték. Az utóbbi ignorálása eget rengető meglepetés, sokan a Legjobb új előadó kategória befutójának tartották. A közösségi oldalakon több ezren adtak hangot a csalódottságuknak.

A magyarok

Három kategóriában vannak magyar jelöltek. A Legjobb kórusművek között nevezték a Ligeti György Requiem, Apparitions és San Francisco Polyphony című kompozícióit felvonultató CD-t, amelyen a műveket Barbara Hannigan, Susan Parry, a WDR Sinfonieorchester Köln, a WDR Rundfunkchor Köln és az SWR Vokalensemble Stuttgart szólaltatja meg Eötvös Péter vezényletével. A Legjobb zenekari előadás kategóriában jelölték Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar lemezét, amelyen Gustav Mahler I. szimfóniáját adják elő. A Szóló hangszeres előadás kategóriában Schiff András zongoraművész kapott nominációt Johann Sebastian Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének az ECM New Series sorozatában megjelent felvételéért.

Az 55. Grammy Awardsot február 10-én tartják a szokásos helyszínen, a Los Angeles-i Staples Centerben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?