Fenyő Miklós: Mr. Rock and Roll

„Rám szólt egy angyal, tartozol az újabb dallal, a csendből már elég, s kért egy új mesét” – ezzel a mondattal indul az album tizedik, Kérdezd a csillagodtól című felvétele. Nem tudom, ki hogyan van vele, nekem nem volt Fenyő hiányom, valószínűleg azért, mert nem vagyok fanatikus rock and roll-rajongó.

„Rám szólt egy angyal, tartozol az újabb dallal, a csendből már elég, s kért egy új mesét” – ezzel a mondattal indul az album tizedik, Kérdezd a csillagodtól című felvétele. Nem tudom, ki hogyan van vele, nekem nem volt Fenyő hiányom, valószínűleg azért, mert nem vagyok fanatikus rock and roll-rajongó. De minden bizonynyal sokan vannak, akiknek már hiányzott a korong. Pedig, ha jól emlékszem, nem is olyan régen jelent meg a legutóbbi stúdióalbuma, ki tudja miért annál a Hungarotonnál, amely nem igazán reklámozza a kiadványait, így az nem jutott el a közönséghez. Az új lemezét ismét a régi kiadója, a Warner alá tartozó Rózsa Records adta ki.

Nehéz bármi újat írni egy olyan előadóról, aki négy évtizede a szemünk előtt éli az életét. Aki élő legenda, a magyar rock and roll legfontosabb alakja. Aki együttesek frontembereként, valamint szólóban is több millió hanghordozót adott el. Akinek dalait ennek ellenére csak a letűnt korok slágereire specializálódott rádiók játsszák, új lemezeinek felvételei a menő kereskedelmi rádiók étlapjára már régen nem férnek rá. Aki évek óta egymaga tartja kezében a karrierjét, dalai zenéjét és szövegét saját maga írja, nem bízza másra.

Bár a világ idén áprilisban ünnepelte a rock and roll születésének ötvenedik évfordulóját, a lemez mégsem ennek apropóján készült. A friss dalokat felvonultató album az eddigi életműhöz sok újat nem tesz hozzá, de el sem vesz belőle, így nem tudok dicshimnuszokat regélni a Mr. Rock and Roll címre keresztelt korongról. Színtiszta rock and roll – csupán ennyi jutott az eszembe miután meghallgattam. Nem több, nem kevesebb. Nem jobb Fenyő előző alkotásaitól, de nem is rosszabb. Azt a színvonalat kapjuk, amit megszoktunk tőle. Olyan anyag ez, amelyet a fanatikus Fenyő-rajongók mindegyike beszerez majd, viszont akiket eddig sem fogott meg a zenéje, a rock and roll-életérzés, azokhoz ez a korong sem fog eljutni. Sláger sem születik róla. A rajongóknak még egy fontos hír. Ahogy a cédé borítóján is olvasható, már készülhetnek egy újabb nagy fellépésre, Fenyő az album bemutató koncertjét december huszonkilencedikén tartja a Papp László Arénában. Felejthetetlen élmény lesz, az már most biztos, hiszen ez az év Fenyőé. Lemeze hetek óta az eladási lista élvonalában tanyázik, munkásságáért pedig március tizenötödikén átvehette a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, miként ez a borítón is látható. Bár, ahogy jeleztem, nem vagyok rock and roll-rajongó, de én is megemelem a kalapomat Fenyő előtt. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?