Kultúra

Feltenni egy kávét, és ami mögötte van

Németh Bálint kötete látszólag a napi banalitásokról szól: kávét főz, várakozik, irtja a hangyákat, jön-megy a lakásban, verseket ír. S mindezt újra és újra – a hétköznapi időélmény alapja az ismétlés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 15. 16:51

Németh Bálint

Csakhogy ezek a szinte rituálisan ismétlődő mozzanatok analógiákat, hasonlatokat termelnek, a „hangyák élete” így érthető rá természetesen a lírai én életére. Hála istennek, mindez nem puszta allegorizálással, hanem összetett, távolságtartóan ironikus versnyelven jön létre. A beszélővel nemcsak megesnek a dolgok, hanem amolyan „lassú megfigyelőként” kívül is van ezeken. Egy helyen azt olvassuk, ő egy mozigépész, akiről film készül. Sőt, a versek önmegfigyelésre tett utalásai mögül még Philip K. Dick Kamera által homályosan című regényének skizofrén megfigyelőapparátusa is felsejlik.

A kötet egyik alapmetaforája a rés, a hasadék: ilyenekből jönnek elő, újra és újra, a hangyák, de a beszédhelyzet, ahonnan mindez elmondható, persze maga is hasadékszerű. Mi több, a hasadék az otthon maga: „Azt a sötét rést, / mint egy üres fenyegetést vagy ígéretet, fokozatosan / kitölteni magammal: ez a lassú, klausztrofóbiás / igyekvés az otthonom” – írja Németh Bálint A hangyák élete című versben. Ez utóbbi a szerző első kötetéből (Kiküszöbölés) került át ide, s lett kötetcímadó és szerkezetgeneráló. De ilyen című vers összesen három van a könyvben (és még néhány hasonló, pl. Adalékok a hangyák életéhez), mindez pedig az ismétlés zavarba ejtő működését vetíti elénk: megnehezíti az azonosítást, a dolgok kontúrjai nehezen válnak ki az egyhangúság rendjéből. Ugyanígy keverednek a kronológia (időbeli egymásutániság) kategóriái. Erre szintén utal a kötetszerkezet: az elején olvassuk az Utószót, s a végén az Előszót. Mindez nem puszta hatásvadászat: az ábrázolt világ szerves része.

Az ilyen időszemlélet eszünkbe juttathatja az egzisztencialistákat: Godot meg is idéződik a könyvben (mint vízszerelő). A becketti szituáció azonban egy lakás belső terére íródik rá. De a verseknek igazából az a bizonyos „Másik” (A Kedves?), kínzó, megfejthetetlen hiánya ad egzisztenciális tétet. A szövegek többsége Neki szól, őt szólítja meg. A költészet különlegessége ez: a megszólítással jelenvalóvá teszi a távolit. Az Utószóban például ez áll: „Feltettem egy kávét, míg vártalak. Aznap már hatot ittam / – / (…) Új csomagot kellett bontanom, a negyedkilós tégla, mint / egy sírkő, és megint a borzongató szomorúság, mikor / megszűnik a vákuum, és egy hiány hirtelen hiányozni kezd.”

Vagy egy másik példa A hangyák cselekedeteiből, mely egy remekbe szabott Nemes Nagy-parafrázissal (Fák) indít: „Meg kell tanulnom a hangyák tetteit, hogy az életükről / beszélhessek neked, aki nem vagy itt.” Németh igen okos és – nem mellesleg – humorral átszőtt költészetében már nem a zúzmarás, csuklyás alakok (a fák) állják el a kilátást odaátra, mint Nemes Nagy megidézett kulcsversében. Hanem a mindennapok banalitásai közt keresendő az az analógiás rend, mely értelmet szabhat a hiányoktól fájó létezésnek. A fiatal szerző szerencsére nem ennyire didaktikus: vers és valóság közt is betölthetetlen hasadék tátong.

Vida Gergely

Németh Bálint: A hangyák élete. Magvető Kiadó – JAK, 2018. 64 oldal.

Értékelés: 8,5/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.