Felnőttek olvasási szokásai

Budapest. Magyarországon 1985 és 2000 között 5%-ról 12%-ra emelkedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik semmit nem olvasnak, míg 50%-ról 75-80% ra emelkedett azoké, akik rendszeresen néznek tévét; az arányok megváltozásában a kereskedelmi tévécsatornák megjelenésének van nagy szerepe.

Budapest. Magyarországon 1985 és 2000 között 5%-ról 12%-ra emelkedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik semmit nem olvasnak, míg 50%-ról 75-80% ra emelkedett azoké, akik rendszeresen néznek tévét; az arányok megváltozásában a kereskedelmi tévécsatornák megjelenésének van nagy szerepe.

Minderről A felnőttek olvasási szokásai és orientálása címmel tegnap Budapesten megtartott konferencián esett szó, melyet az olvasás éve alkalmából rendeztek.

Harangi László, a Magyar Pedagógiai Társaság felnőttnevelési szakosztályának elnöke megnyitó beszédében elmondta: az elmúlt 12 évben nagymértékben megváltozott a kultúra társadalmi, gazdasági környezete, s ez rányomta a bélyegét az olvasási szokásokra is. A gazdasági változások következtében nemcsak a könyv vált egyre drágább árucikké, hanem a lakosság mentalitása, értékrendje is a gyakorlatiasság, a hasznosság irányába mozdult el.

Az olvasás visszaeséséhez vezet az is, hogy a társadalom egy része leszakadóban van, keresetük nem teszi lehetővé, hogy könyveket vásároljanak. Harangi László kiemelte: a konferencia a felnőtt lakosság olvasási szokásainak áttekintése mellett azzal a céllal jött létre, hogy módszereket, javaslatokat adjon az olvasási kedv erősítéséhez.

Gereben Ferenc művelődéskutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára előadásában rámutatott: egy 2000-ben készült felmérés szerint a magyar lakosság mintegy fele egyáltalán nem olvas könyveket, 12 százalékuk pedig újságokat sem vesz a kezébe. A felnőtteknek pedig csak alig több mint 10 százaléka rendszeres olvasó, azaz havonta legalább egy könyvet kézbe vesz. Gereben Ferenc elmondta: a ’90-es évek eleje óta az olvasási szokások vizsgálatát az egész Kárpát-medence magyar ajkú lakosságára kiterjesztették. A kutatások szerint a legtöbb olvasót Erdélyben és Kárpátalján találjuk, itt a magyar lakosság 65-70 százaléka olvas könyveket.

A környező országok magyarjaival összehasonlítva messze alulmarad az anyaországiak olvasottsága. A hazai felnőttek nemcsak kevesebbet, de felületesebben is olvasnak, mint a határon túliak. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?