Kultúra

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Hidak könyve XXVI. / Oda-vissza

Veszettül lapozgatok a feljegyzések noteszei között, hogy megtaláljam az elveszett újságcikket.
Száz Pál

2020. március 15. 09:00

Libeňi híd
- Képarchívum

Egy smíchovi sörözőben beszélgettünk E-vel, amikor elém került a napilap, amelyből gondosan kitéptem. De nem emlékszem, melyik füzetbe csúsztattam. Mikor is volt? A piros füzet idején, vagy amikor az arabeszkesbe írtam?

Szarajevóról faggat E. De napi valóságom távolinak tűnik, ebben a kiruccanásban. Onnét el, ide vissza, oda vissza. Fel-alá járkálok, gondolom, miközben próbálom E. idegen tekintetének leírni a várost. De nem jutok tovább annál, hogy más, mint Prága.

Fel-alá mászkálok, de észre sem veszem, csak a változásokra figyelek. Hogy hová kígyóznak az elejtett szálak. A cikk a Libeňi hídról szólt, pontosan emlékszem: 2018. április 25. Ez volt az egyik elejtett szál, a híd, annak sorsa, hogy kotrógépek harmincadjára jut-e, mint minden Libeňben, vagy sem. S most látom, A. tegnap tüntetést szervezett a civilekkel és szimbolikusan blokád alá vonták a Libeňi hidat.

Tiltakoznak a civilek a Libeňi híd lebontása ellen – biztos efféle címe lehetett az elveszett cikknek. Egy másik noteszből egy papírszelet, kivágott idézet hull ki: „a férjem fogta a grafikát és vizsgálgatta a Vltava kanyarulatát ábrázolta a Libeňi hídnál ott lenn ahol mindig egy nagy hajó állt két vastag kötéllel kikötve mindörökre egy palló vezetett fel rá a partról két oldalt apró ablakai voltak a hajóorrban pedig kioszk meg egy kémény amelyből füst szállt…”

Mintha parancsszóra hullottak volna ki Hrabal sorai a feljegyzések közül. E sorok, és még néhány, nincsenek benne a Vita Nuova magyar fordításában. A fordítás a zürichi kiadáson alapul, amelyet születésem évében adtak ki. Az én Vita Nuovámban, amelyet a prágai őszből hoztam el magammal, az 1991-es évszám szerepel. Hrabal bővítette a szöveget, de miért tartotta fontosnak, éppen ezt az apró részletet elmondatni a narrátorral, aki az író felesége? Talán mert eszébe jutott a többi beiktatott szövegrésszel együtt, amely az eredeti verzió egységes anekdotáját két oldalra félbeszakítja? A rész narrációja pedig észrevétlenül a régi kép hídjáról a mai híd élményére csusszan át központosítatlanul.

Erre már sem Pipsi, sem „a férjem” nem válaszolhat. De gesztusértéke lehet annak, hogy a műélvezet, a kép médiuma által kiemeli a Libeňi hidat. Amely, noha a libeňi mitológia része – ám mindig csak diszkréten a háttérben marad. Felületként. Vladimir a hídról, a villamosmegállóból érkezik lobogó hajjal és lelkesedéssel a május 1-i felvonulásra – Gyöngéd barbár. A Vltavában fürdenek, a háttérben a híd – Vita Nuova. A Házimurikban Pipsi villamosozik át Libeňbe a hídon. Később az elbeszélő elé kerülő látképben jelenik meg a híd, villamosok zörögnek, kigyúlnak a lámpák, esteledik, távolban villám cikázik. Az este ihletettségében pedig a viharos szélben Vladimirrel egymást ugratva sétálnak át kézenfogva az éjszakai hídon. A híd afféle kulissza. Észre sem vesszük, hogy átmegyünk rajta – oda-vissza.

Tegnap pont ott voltunk. Mondom E-nek a második sör elején, miután átfutottam a cikket. A. akcióját mesélem neki. Tegnap E-vel és Zével kimentünk Libeňbe, mert a páratlan Budy kocsmájában szerettem volna, ha koccintunk a születésnapomra. Éppen ekkor kezdődött A. akciója – magyarázom E-nek, amikor koccintottunk. A-val már nem fogok tudni találkozni, pedig ő mesélte el annakidején a híd történetét. Azóta csak S. mailjéből tudtam róla valamit, no meg a híd körüli huzavonából, mert a híreket követtem még most is Szarajevóból. Bontják vagy nem bontják? Oda-vissza ment a játszma a civilek és a hivatalok között. Ide-oda járok, s pechemre csak most, mikor már késő, szúrtam ki, hogy tegnap egyidőben egymástól két saroknyira termettünk. A tünti után ihatott volna A. az egészségemre – mondom E-nek sörkeserű mosollyal.

Hrabaliánában mindig csak a háttérben van a híd, csak átmennek a Libeňi hídon – kivéve a Gyöngéd barbár következő részletét: „Vladimírnak gyakran el kellett mesélnem két történetet, melyek érthetetlenül izgatták. Szepi Bruml esetét, akinek volt egy barátja, és annyira szerettek beszélgetni, hogy jó néhányszor átkísérték egymást a Libeňi hídon, Szepi úr felment a lifttel egészen a barátja lakásáig, de a megkezdett párbeszéd még nem volt igazán lezárva, úgyhogy megint lementek a lifttel, és átsétáltak a hídon, hogy újra liftbe szálljanak, és fölmenjenek Szepi úr ajtajáig, aki már bedugta a kulcsot a zárba, de a beszélgetésnek csak nem akart vége szakadni, így hát megint lelifteztek, és Szepi úr újra átkísérte barátját Libeňbe…”

A híd nélkül a kis anekdota kevésbé működne. Stabil pontja a két lift és a híd, ez jelzi az ide-oda menést. Amely pedig csak azért történik, mert a beszéd, a mesélés áradata meghiúsítja, hogy elváljanak egymástól. Hát nem ugyanezt érzi Hrabal olvasója, hogy oldalakon keresztül képtelen elszakadni szerzőjétől a duma miatt, amelyet az lekottázott? Mert az anekdota írói ars poeticaként is olvasható.

A Libeňi híd lényegi szerepet csak ebben a részben játszik Hrabalnál. Szepi úr és barátja észre sem veszik, hogy oda-vissza róják ugyanazt az utat. Az ide-oda hangsúlyosabb a hídon való átkelés miatt, két partot áthidalni nem olyan szimpla, mint utcákat róni, de ez Szepi úrnak és barátjának meg sem kottyan. A híd számukra a háttérben marad. Mintha természetes lenne.

De nem természetes áthidalni két partot, hanem nagyonis emberi. Szándék, eltökéltség, remény és mindenekelőtt szükség kérdése az összeköttetés. Éppen így van ez a beszéddel is, és ennek hídján sétál minden hrabali szereplő, zörög át rajta minden tépett mondat. Talán már csak ezért kellene megmenteni a Libeňi hidat. Mert ezen a hídon még beszéltek egymáshoz, meséltek egymásnak az emberek. Ez az igazi a történelem, nem az építészeti értékek. A helyébe építendő új hídról ugyanis ez a tegnapi valóság már nem lesz elmondható.

Nem találom az elveszett újságcikket a smíchovi sörözőből. Nyáron még villamossal mentem át Libeňbe a hídon. Rákeresek. Extrém nyomáspróbának vetik alá a hidat a statikusok – tegnapi hír. Egy korábbiban pedig állítólag a hidat műemlékké nyilvánították. A. biztosan örül, jut eszembe ironikus mosolya. Persze, de hát ezek csak szavak oda-vissza. A műemlékek is összedőlnek, ha nem csinálnak velük semmit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.