Felhívás jóakaratú olvasóinkhoz

Hétfőn a Pátria rádió Pulzus című műsorában beszélgetés hangzott el a dunaszerdahelyi Tóth Lászlóval. Ikerkislányaik közül Enikő súlyosan mozgáskorlátozott; állapotának javításához műtétre volna szükség, de ennek költségeit a család rossz anyagi helyzete miatt nem tudják fedezni. A riport után sok hallgató jelezte, hogy támogatni szeretné a családot.

Most a Családi Kör jóindulatú olvasóihoz fordulunk segítségért. Mert ismerve a sok kicsi sokra megy elvét, ha sokan adnak, kicsi összegekből is összegyűlhet a műtéthez szükséges kb. 23 ezer korona. Az alábbiakban közöljük az édesapával készült beszélgetést.

– Enikőt szülés közben oxigénhiány miatt agykárosodás érte, melynek következtében sérült a mozgásközpont. Mozgása ezért lassan fejlődött, hatéves koráig csak mászni tudott. Győrben a Pető-módszerrel a háromlábú bottal való járást kezdték vele tanítani. Másfél év múlva már megmutatkozott az eredmény: egyedül tud közlekedni két háromlábú bot segítségével. Az első évben lassú volt a fejlődés, csak két-három métert tudott megtenni, de mára már naphosszat képes gyalogolni. Most viszont megakadtunk, mert a konduktor át akart térni a bot nélküli járásra. A gond az, hogy Enikő járás közben a jobb lábát spiccre lépésről teszi talpra, miközben a helyes mód sarokról talpra. Ezért ő Achilles-ín-operációt javasolt, nálunk viszont a szlovák ortopéd orvosok eddig nem tartották szükségesnek a műtétet. Tavasszal hallottunk egy brünni szakemberről, Pohl docensről, sőt sikerült megszereznünk a címét is. A műtéteket Přerovban végzi, és tudunk egy dunaszerdahelyi kisfiúról, akin már elvégezték a sikeres beavatkozást. S ami a legfontosabb: csak kicsi, másfél-két centiméteres sebet ejtenek a kis lábukon. A nálunk végzett műtétnél a vágás kétszer hat centiméteres, vagyis a húszcentis lábát majdnem egész hosszában felvágnák. A nagyobb sebek tovább is gyógyulnak, és az sem mellékes, hogy a Csehországban végzett műtét esetében csak három hétig van gipszben a lábuk, míg Szlovákiában négyi

A biztosító nem téríti a műtét költségeit?

Sajnos nem, mert itt is végzik ezt a műtétet. Ha átszámítjuk szlovák koronára, az összeg hozzávetőleg 23 ezer koronát tesz ki.

Önök mennyit tudnak ebből vállalni?

Ha a havi bevételünket csak erre fordítanánk, és nem kellene belőle megélnünk, akkor is csak a felét. Feleségem pedagógus, 10-11 ezer korona a fizetése, én pedig Enikő gondozója vagyo – mivel a feleségem már nem bírja őt cipelni –, amiért havi hatezer koronát kapok.

Enikő most volt első osztályos; hogyan tudják megoldani, hogy iskolába járjon?

Gépkocsival viszem iskolába; ott tanít a feleségem is, és oda jár az ikertestvére is, aki most volt másodikos. Enikő azért lett később iskolás, mert a beiratkozáskor még bottal sem tudott járni. Szeretnénk, ha a műtétet még a nyáron elvégeznék rajta, hogy szeptemberben folytathassa az iskolát.

Egyetlen akadály a pénz?

Igen. Most még várjuk az értesítést az időpontról, és nagyon szívesen fogadnánk a segítséget.

Aki tud segíteni Tóth Lászlóéknak, kérjük, hívja fel őket a 0905/92 00 71-es telefonszámon.

A műtét eredményéről majd tájékoztatjuk olvasóinkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?