Fél kézzel, de nem fél gőzzel

Már több mint három évtized telt el azóta, hogy egy kanálgyárban megtartotta első próbáját a zenekar. Az igazi átütést az 1983-ban kiadott Pyromania album jelentette, a fogós refrénekre és fülbemásszó gitárjátékra épülő dallamos rock-metal vegyület milliókat tett fémzenefüggővé.

Már több mint három évtized telt el azóta, hogy egy kanálgyárban megtartotta első próbáját a zenekar. Az igazi átütést az 1983-ban kiadott Pyromania album jelentette, a fogós refrénekre és fülbemásszó gitárjátékra épülő dallamos rock-metal vegyület milliókat tett fémzenefüggővé. Még semmi? Hysteria album? Félkezű dobos? Már dereng valami? Deff Leppard a jó válasz. Tipikusan olyan banda, melytől számtalan dalt ismerünk, csak éppen nem tudjuk, hogy az ő nevükhöz fűződik. Július elején (10–13.) a csehországi, vizovicei Masters of Rock fesztiválon bocsánatot nyerhetünk bűnünkre.

„Ennél jobbat már nem lehet írni” – dicsérte az Avantasia metal?opera első részét Kai Hansen, a Gamma Ray legendás gitáros-énekese, és nem beszélt a levegőbe. Az Edguy frontemberének, Tobias Sammetsnek a fejéből kipattant mű immár alapkő a dallamos heavy metal-rajongók körében. Az új The Scarecrow album sem tér le a kitaposott ösvényről.

Letért viszont a Sonata Arctica. Felejtsük el a Stratovariust, a diákok már túlnőtték mesterüket. A speed metalt meglovagoló finnek Unia című albumukkal mester?művet tettek le az asztalra. Bár első hallásra kicsit nehezen emészt?hetőek. Eltűnt a már sablonosnak számító melodikus sodródás, az egyszerű refrének, ehelyett legyökerezünk a tördelt ritmus, kar?cosabb hangzás, erőteljesebb basszus és dobtémák előtt. Lassan fon hálót körénk az Unia, és hogy befűz, az holtbiztos. A fesztivál talán egyik legjobban várt koncertje.

Sötét vizekre evezünk a portugál Moonspellel, hogy aztán felüdítsen a nem csak hangjával ámulatba ejtő Sharon Den Adel fémjelezte Within Temptation. Átdübörögnek rajtunk a Vikingek (Amon Amarth), csellónyűvésre hív az Apocaliptica, utolsó fellépésére készül a Ministry. További részletek a fesztivál honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?