Fejezetek egy életműből

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete által szervezett Kiadói kora estek rendezvénysorozat legutóbbi darabjában Gál Sándor jeles íróval és költővel találkozhatott az irodalombarát közönség a kulturális intézet pozsonyi székházában.

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete által szervezett Kiadói kora estek rendezvénysorozat legutóbbi darabjában Gál Sándor jeles íróval és költővel találkozhatott az irodalombarát közönség a kulturális intézet pozsonyi székházában. Az est házigazdájaként Koncsol László, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának elnöke köszöntötte az idén hatvanöt éves szerzőt és a megjelent vendégeket. Az ünnepelttel Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke beszélgetett művészetről, költői hitvallásról, közéletről és legutóbbi, a szerző életműsorozatát megjelentető AB-ART Kiadó gondozásában napvilágot látott 65 vers című kötetéről. Pomogáts Béla véleménye szerint Gál Sándor verseinek túlnyomó része a magányos emberi létnek és személyiségnek a belső drámáiról adnak számot, versei drámai monológokként is értelmezhetők, melyek visszatérő témái a magány és a pusztulás. ĺrói magatartását történelmi, közösségi érdeklődés és felelősségvállalás is jellemzi. Munkássága át van szőve társadalomismerettel és politikummal. Ez az, egész magyar közösséggel, sőt a közép-európai léttel való azonosulás oldja fel a szorító magány érzetét verseiben. A költő legutóbbi, 65 vers című kötete sem pusztán egy alkotó személyiség belső világáról nyújtott lírai beszámoló, hanem egy emberi közösségről adott kép is. Közéleti elkötelezettségét a szociográfiai munkái, publicisztikái és novellái is bizonyítják.

Gál Sándor írói munkásságát egyedülálló műfaji sokszínűség jellemzi, termékeny író lévén, szinte megszámlálhatatlanul sok könyvet írt. Ő maga ezzel kapcsolatban szerényen csak annyit mond: „Naponta csupán két-három órát foglalkozom az írással, viszont ennyi időt mindennap szánok az alkotásra. Szervezés kérdése minden”.

Az est hátralevő részében Haraszti Mária, a Gál Sándor-életműsorozatot megjelentető AB-ART Kiadó művészeti vezetője ismertette néhány szóban a kiadó tevékenységét. A kortárs hazai szépirodalmi szövegek gondozását felvállaló kiadó főként gyermekkönyveivel vált ismertté a szélesebb olvasóközönség körében. Haraszti Mária elmondta, Gál Sándor nyolc-tíz kötetesre tervezett életműsorozatának teljes egésze az elkövetkező években lát napvilágot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?