Fehér éjszaka fénygömbökkel

Pozsony |

<p>A hét végén, szombaton este a fővárosban tartják a&nbsp;Fehér éjszaka&nbsp;elnevezésű kortárs művészeti fesztivált. A különleges rendezvénysorozaton &ndash; jócskán az&nbsp;éjszakába&nbsp;nyúlva &ndash; a művészek által irányított fényé lesz a főszerep.&nbsp;Fényfestés, lézerkompozíciók, hanggal, zenével és villódzó színekkel operáló performanszok várják az érdeklődőket külső és belső helyszíneken.&nbsp;</p>

A pozsonyi őszi kulturális szezonnak már konstans nemzetközi képzőművészeti eseményei vannak. Szeptemberben tartják a gyermekkönyv-illusztrációk biennáléját, novemberben a Fotóhónapot, a Fehér éjszakát pedig – amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Pozsonyban – minden évben október első hétvégéjén. A kortárs művészet legnagyobb szlovákiai fesztiválján a hazai és az európai alkotókon kívül idén három kanadai művész is részt vesz, de Tasmániából és Peruból is érkezik vendég, aki ugyancsak hozzájárul a Fehér éjszaka színpompájához. 

Az idei rendezvényen 298 vizuális és hanginstallációt készítő művész, valamint zenész és dizájner vesz részt. Nekik köszönhetően hetven – külső és belső – helyszínen látható valamilyen, alapvetően fényhatásokra épülő alkotás, amelyekhez 270 fénygömböt, 568 neoncsövet, 90 000 képpontot (pixel), 3,5 kilométernyi lézerfényt használnak fel. A hangszerek felsorolására nem érdemes vállalkozni, bár az is sokat elárul, hogy csak zongorából hatot szólaltatnak majd meg az éjszaka folyamán. 
Lesz kinetikus installáció, és architekturális vetítéssel megfestenek épületeket, a várat például. A Szlovák Rádió fordított piramist formázó épülete, amely – miként az előző években – ezúttal is több különös kompozíció megvalósítására ihleti a kortárs művészeket. Idén újdonságként kialakítanak egy megvilágított, fényes vízi utat, amely a River Parktól az Apollo hídig húzódik. A Dunának ezen a szakaszán részben a vízfelszínen, részben a partokon és a hidakon láthatók majd alkotások. Művészi kompozíció tárgya lesz továbbá a főváros több jellegzetes épülete vagy lakónegyede (mint a Zuckermandel), de a közterekre is kerülnek fényes művek. A régi vásárcsarnokba multimediális művészek performanszai csábítanak, több galéria installációs kiállításokkal bővíti a kortárs művészeti palettát, és kihirdetik a VÚB festészeti versenyének eredményeit is. 

Az este, éjszaka folyamán több premierre is számíthatunk, vagyis olyan alkotásokra, amelyeket speciálisan pozsonyi helyszínekre terveztek és készítenek el. Ezek mellett azonban olyan munkák is jelen lesznek, amelyek korábban más kortárs művészeti eseményeken már szerepeltek. Ilyen például Luke Jerram A Hold múzeuma című fényobjektje, amelyet több zárt térben – uszodában, templomban – installáltak már. Nálunk eredeti hangulatot kelt majd a holdfelszínt látótávolságba hozó alkotás, mert a szabadban, a Medikuskert „egén” lesz látható. 

Ez évben interaktív alkotásokat is ígérnek. Kültéren is lesz ilyen: a Szlovák Rádió épületét bevonó interaktív fényinstalláció. Jana Potiron és Ondrej Makši fény-hangkompozíciójának részét képezi egy megafon, amelyet a látogatók használhatnak. Attól függően vetülnek az épületre különböző intenzitású és színárnyalatú fények, hogy ki milyen hangerővel szól bele a hangtölcsérbe. Ondrej Makši a fesztivált beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, alkotásuknak köszönhetően a Fehér éjszakán a közvélemény kap teret a rádióban. 

Néhány hasznos tanács azoknak, akik a szombat estét 19 órától hajnali kettőig a főváros utcáin, terein szeretnék tölteni. A jobb eligazodás érdekében a szervezők négy tematikus útszakaszt alakítottak ki: a gyermekes családoknak, az igényes művészetfogyasztók számára, valamint azoknak, akik szeretik az interaktív műalkotásokat. A negyedik a fényes dunai vízi szakasz. A tájékozódást információs térkép és mobilapplikáció is segíti. A város egyes részein önkéntesek is jelen lesznek, akik útbaigazítást adnak, sőt akár az alkotások titkaiba is beavatják a nézőt. A rendezvényhez igazítva sűrítik a városi tömegközlekedés éjszakai járatait. A köztéri alkotások ingyen tekinthetők meg, a belső helyek rendezvényei azonban fizetősek. 

A hazai művészek fény- és hanginstallációi közül néhány október 20-tól november 15-ig közeli vidéki városokba is eljut, köztük Szencre is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?