Ezüstös pikkelyke

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) nagysága 7-10 mm. Jellegzetes a három hosszú potrohfüggeléke és ezüstös csillogása. Ezt a csillogást a testét borító apró pikkelyektől kapja. Ha a rovart megfogjuk, ezeknek a pikkelyeknek nagy része az ujjunkhoz tapad.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) nagysága 7-10 mm. Jellegzetes a három hosszú potrohfüggeléke és ezüstös csillogása. Ezt a csillogást a testét borító apró pikkelyektől kapja. Ha a rovart megfogjuk, ezeknek a pikkelyeknek nagy része az ujjunkhoz tapad. Testalkata évmilliókkal ezelőtt letűnt ősök jegyeit hordozza ma is magán – erre utal másik neve, az ezüstös ősrovar. Szárnyaltan, de gyorsan fut. Különös a szaporodása, amire éjszakai életmódja miatt csak nemrég derítettek fényt: a hím egy spermát tartalmazó cseppecskéktől csillogó fonalat húz ki, s ezeket a cseppecskéket a nőstény a tojócsövével leszedegeti. A természetben és a lakásokban egyaránt gyakori. A nyirkos helyeket, így például a lefolyók és fürdőkádak környékét kedveli. Jóformán minden ehetőt megrág, még a tapétát és a könyveket is, s ezzel jelentős károkat okoz. Mivel legszívesebben az édes dolgokat kóstolgatja, a népnyelv cukroskának is nevezi.

Kedvező körülmények között nagyobb mértékben elszaporodhat – ilyenkor megfelelő rovarirtó szer használata szükséges. Hogy elejét vegyük megtelepedésének, meg kell szüntetnünk a számára kedvező életfeltételeket: a szivárgó lefolyókat, a csöpögő csapokat. A fürdőszobából a párával telt levegőt mindig szellőztessük ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?