Ezekre a könyvekre számíthat idén a hazai szerzőktől

könyvek

Megkerestük a hazai magyar könyvkiadókat, és feltettük nekik a kérdést: milyen kötetek megjelentetését tervezik az idei évben. 

Kalligram 

A Kalligram Kiadó idén két verskötetet tervez megjelentetni szlovákiai szerzőktől. A rendkívül termékeny Fellinger Károly Szimering címmel gyűjtötte össze legújabb termését, Merva Attila pedig napjaink legelismertebb szlovák költője, Michal Habaj verseit fordította le magyar nyelvre. Ez a kötet a Caput Mortuum címet kapta. 
Két elsőkötetes szerző is bemutatkozik a Kalligram jóvoltából. A Törökországban élő és alkotó Veres Erika verseit Duett a sárban címmel tervezik megjelentetni, a kassai Thália Színház dramaturgjaként ismert Forgács Miklós első kötetének címe pedig Latex búslakodó. 
Széppróza kategóriában Szalay Zoltán Faustus kisöccse című kisregénye várható idén, Tőzsér Árpád pedig újabb naplóival örvendezteti meg mindazokat, akik kedvelik ezt a személyes műfajt. Popély Árpád megjelenésre kész tanulmánykötetének címe Két választás Csehszlovákiában, A szlovák országgyűlés és a kárpátukrán szojm megválasztása (1938–1939). 

AB-Art 

Gál Sándor összegyűjtött műveinek sorozata a 15. kötethez ért, ez vár megjelenésre idén. A kiadó tervezi még az Esterházy-emlékkönyvet, a Szőrös Kő című folyóirat alapításának 20. évfordulóját ünneplő antológiát, valamint azt a beszélgetős könyvet, amelynek első részében Balázs F. Attila költő a kérdező, a másodikban pedig őt kérdezik. Z. Németh István tollából egy meseregény vár kiadásra, a Királyficsúr kalandjainak folytatása. Gyüre Lajos szintén meseregényt írt Cirmos gyermekei címmel, Gágyor Péter pedig műfordításait szedte csokorba. A tervek közt szerepel még Király László, valamint Saitos Lajos legszebb verseinek gyűjteménye, továbbá Köles Ildikó gyermekverseinek kiadása, Zümmögő címmel. 

Nap Kiadó 

A Nap Kiadónál előkészületben van Ardamica Zorán nagy port kavart publicisztikai kötetének folytatása, a Barbárrá hülyülés II. Irodalomtudományi tanulmánykötetekből három is tervben van idén a kiadó Kaleidoszkóp sorozatában: Németh Zoltán Hálózatelmélet és irodalomtudomány, Baka L. Patrik Kristályszilánkok – kritikák, rezenziók, valamint H. Nagy Péter Médiumközi relációk című könyve vár megjelenésre. 
Nagy Zoltán megírta a Felvidéki fürdők lexikonát, Soóky László pedig immár második drámagyűjteményét készül közreadni, ezzel a beszédes címmel: Négy monodráma és egy abszurd. Jön még a Kovács László-Görföl Jenő szerzőpáros fotóalbuma Felvidéki bányavárosok címmel, Juhász Katalin Nyeretlen című verskötete, valamint Köbölkúti Varga József Türelemjáték című regénye. 

Lilium Aurum 

A leghosszabb listával talán a Lilium Aurum kiadó vág neki az idei évnek. A kicsik számára készül Csóka Ferenc Színország lovagja című mesekönyve, egy szlovák népmesegyűjtemény Vércse Miklós fordításában, Az aranygyapjas bárány címmel, valamint Varga Imre Pókvári mesék című kötete. 
A Kaukázusba kalauzol Gáspár Erna és Lőrincz Adrián Kaukázus úttalan utakon című könyve. A szerzőpáros 27 nap alatt járta be ezt a vidéket gyalogosan, marsutkával, vonaton, buszon, teherautón – vagy ami épp jött. Megnézték, milyen az élet a kabardok, balkárok, karacsájok, cserkeszek, alánok és más nemzetek fiai lakta hegyi falvakban. 
H. Nagy Péter munkásságából a Lilium Aurumnak is jutott egy kötetnyi, a Globáriumban a populáris irodalomról szóló tanulmányait gyűjtötte össze a szerző. 
Keller László a Nemzetközi Vámbéry-konferencia 14. és a 15. évfolyamának anyagát szerkesztette kötetbe, Kovács László pedig Ez történt címmel a magyar történelem kiemelkedő eseményeit prezentálja. A Csallóköz növény- és állatvilága látható abban a fotóalbumban, amely magyar–szlovák–angol kommentárokkal jelenik meg Szemtől szemben címmel, Lelkes Ödönnek köszönhetően. Azt a törékeny, sérülékeny világot mutatja be, amelyet a rohanó mindennapokban sokan észre sem veszünk. Agócs Attila és Komjáti Zoltán Igor A Koháry család és a Coburg család emlékezete Barstól Gömörig címmel tervez könyvet, N. Tóth Anikó és Petres Csizmadia Gabriella pedig a középiskolások Legere irodalmi versenyének összefoglaló kötetét állította össze. Csicsay Alajos Stafétabotja egy színes mozaik a szlovákiai magyarok kulturális életéről, amelynek meghatározó eleme a pedagógusok szerteágazó tevékenysége. 
A kiadó az alábbi köteteket tervezi még: Cselényi László – Akadályok földje, Juhász László – Fotósuli, Puntigán József – Életrajzi lexikon, Soóky László – Hol fehér, hol meg fekete (versek), Bettes István – Fókuszállat (versek). 

Pozsonyi Kifli 

Újabb pozsonyi mese készül a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás műhelyében. Forgács Péter kötete Fadrusz János pozsonyi szobrászművész életébe enged betekintést egy tizenkét éves, mai pozsonyi kisfiú szemével. Viera Kamenická Mesék a Zsidó utcából című könyve szintén a Pozsonyi mesék sorozatban jelenik meg Csanda Gábor fordításában: a szerző olyan eseményeket, ünnepeket és szokásokat mutat be, amelyek a zsidó közösségre jellemzőek. Terveznek egy válogatást is a társulás történelmi portálján megjelent legsikeresebb írásokból, a szerzők között olyan nevek szerepelnek majd, mint Benyovszky Mánya Ágnes, Veres István és Kacsinecz Krisztián. 

Fórum Intézet 

Az intézet 2018-ban öt könyvet kíván megjelentetni. Az Acta Ethnologica Danubiana 20. című tanulmánygyűjtemény az intézet Etnológiai Központjának kiadványa, és néprajzi jellegű írásokat közöl. Lampl Zsuzsanna kötete, A szlovákiai magyarok szociológiája I. – Szlovákiai és magyar hat évvel ezelőtt jelent meg, azóta hiába keresik az olvasók, ezért adja ki újra a Fórum. Lanstyák István Nyelvalakítás és nyelvi problémák című tanulmánykötetében a címben jelzett kérdéseken kívül a nyelvi problémák kezelésének lehetőségeivel és a szlovákiai magyar beszélőközösség nyelvi problémáival is foglalkozik. Simon Attila összeállításában jelenik meg a „Csak álltunk és sírtunk” – Az első bécsi döntés napjai a kortársak szemével című reprezentatív album. Vaskos tanulmánykötettel jelentkezik L. Juhász Ilona, a címe Komárom emlékjelei az államfordulatok és rendszerváltások tükrében. 

Madách Egyesület 

Hat kiadványt tervez 2018-ban a Madách Egyesület. Zsemle 2. címmel folytatódik az Irodalmi Szemle online változatából összeállított antológiasorozat, ezúttal kortárs versválogatást nyújtva. Forgács Péter már több díjat is kapott kisprózáiért, ezeket gyűjti egybe első kötetében, Szuperhold címmel. Megjelenik Dobainé Kiss Ilonka posztumusz kötete, a Gyökerek és élmények, amely személyes emlékek mentén fejti fel a szlovákiai magyarok történetét. Újra megjelenik Lampl Zsuzsanna 2002es népszerű gyermekkönyve, a Móki meséi. Minden tekintetben szép és rangos könyv lesz Szászi Zoltán műve, a Séta vidéken című, gazdagon illusztrált földrajzi-helytörténetiművészettörténeti album. Ismét megjelenik Novák Mezőlaky Margaréta sokak által keresett Lévamonográfiája, amely nemcsak kitűnő városleírás, hanem élvezetes útikalauz is. 

SZMÍT 

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának gondozásában készül egy tanulmánykötet Tóth László költő, műfordító, irodalomtörténész 70. születésnapjára. A Szlovákiai magyar szép irodalom 2018 című antológia hazai szerzőink különböző lapokban, folyóiratokban megjelent műveiből áll össze, a válogató és szerkesztő Hizsnyai Zoltán és H. Nagy Péter. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!