Ez a film már nem az a film

Delta. Másodszor is Delta. Először tavaly februárban indult el Mundruczó Kornél stábja, hogy a Duna-delta vidékén játékfilmet forgassanak, de a főszereplő, Bertók Lajos 2006. július 16-i tragikus halála új helyzet elé állította a rendezőt.

Lajkó Félix a Delta új főszereplőjeMundruczó Kornél felvétele Két lehetőség közül választhatott: vagy pótolni/helyettesíteni fogja az öntörvényű, de kiemelkedő tehetségű főszereplőt, vagy újraforgatja az egész filmet – valaki mással. Hogy feladja és másik filmbe kezdjen, az Mundruczó Kornélnak meg sem fordult a fejében. A történetből leforgatott negyvenöt percnyi hangos anyagból emlékfilmet készít Bertók Lajosról, április első napjaiban pedig, új főszereplővel és egy teljes mértékben átírt forgatókönyv alapján elölről kezdi a munkát. A német–magyar koprodukció tovább él, s a film női főszereplője továbbra is Tóth Orsi, aki először a Szép napokban dolgozott a rendezővel, legutóbb pedig a Johanna című filmoperában, amely több díjat is nyert a világban.

Három epizód a tavaly felvett anyagból: Tóth Orsi batyuval a vállán elindul az esti ködben, s térdig érő vízben lépdel a sötét ég alatt. Festői kép. A következő jelenetben magába roskadva ül az ágyon, és egy pisztolyt nézeget. Bátyja mindeközben ráérősen zuhanyozik. Felkavaró, feszültséggel teli képsorok. „Hogy tudsz itt élni?” – kérdezi a markáns arcú férfi törékeny, madárcsontú húgától. Mire a lány: „Dolgom van.” És a következő percben már csónakban ülve, szótlanul siklanak a vízen. Ez már a folyó deltája, odébb a tenger. Kim Ki-duk hősei szeretnek-szenvednek hasonló helyszíneken.

Mundruczó Kornél szerint a film alapproblémája változatlan marad, de a történet már az új főszereplő személyiségére épül.

Hogy esett a választása Lajkó Félixre, a nagy tehetségű, fiatal hegedűművészre, akit a szakma szabadkai Paganininek nevez?

Ajánlották. Miután Bertók Lajos meghalt, és úgy döntöttem, a helyzetből adódóan másvalakivel készítem el a filmet, mindenkit arra kértem a környezetemben, hogy mondjon neveket, ki léphetne a helyébe. Kérdezgettem. Próbáltam megtalálni a megfelelő arcot. Nemzetközi válogatás volt. Az oroszoknál és a románoknál is keresgéltem. Négy hónapos casting után egyszer csak bejött a képbe Félix, és leutaztam Palicsra, próbafelvételt készíteni vele.

Polgár Tamást is szokatlan helyzetből vitte kamera elé, amikor az Aftát, majd a Szép napokat forgatta. Lajkó Félix igazi virtuózként robbant be a zenei életbe. A színpad természetes élettere lett. A kamerát is érzi?

Annyit tudok, hogy nem zavarja őt. Nekem az elég.

Meglepte őt a felkérése? Szerepet ugyanis még sosem játszott, Jancsó Miklós forgatott róla pár évvel ezelőtt portréfilmet.

Az nagyon más műfaj. A Deltában színészi feladata lesz. Először azt gondolta, majd nálam is hegedülnie kell. Amikor közöltem vele, hogy nem, itt szerepet kap, rögtön azt felelte, hogy ő ezt nem akarja. Számomra ez nagyon rokonszenves reakció volt.

S mivel indokolta?

Azzal, hogy ő ezt nem tudja, mert nem színész. Érezte a kihívás súlyát.

Gondolom, a legnehezebb jelenettel tette próbára.

Nem. Egyrészt rá írtam a forgatókönyvet, másrészt azt kellett kiderítenem, hogy tart-e a kamerától vagy nem. És úgy láttam, hogy nem igazán fél tőle. Plusz néztem a különböző partnereivel, és a harmadik-negyedik próbafelvételnél már éreztem, hogy nagyon jó lesz erre a szerepre. Nagyon sok szempontból előre tudja lendíteni a történetet, sőt változtat is rajta. Bertók Lajos halála után pedig épp ez volt a fontos. Olyan embert kellett találnom, aki egészen más, mint ő. Lajos nélkülözhetetlen ember volt, de inkább azt mondom: helyettesíthetetlen embert nem akarok helyettesíteni. Félix nem olyan ember, mint Lajos volt. És ő is őrületesen szuverén alak. Nekem pedig egyszerűen jó az ilyen ember közelében lenni, és szívni a szabad levegőt.

A forgatókönyv tehát teljesen megváltozott.

Csak a cím maradt a régi, és a családi alapállás. A film kezdő pillanata ugyanaz, mint korábban volt. Hosszas távollét után visszajön egy fiú erre a tájra, és a húgától megtudja, mi zajlott a családjában. De már a történet kifutása is nagyon más.

Bertók Lajos és Tóth Orsi szinte pillanatok alatt egymásra zizzentek. Lajkó Félixszel most hol tartanak?

Úgy látom, „szagolgatják” egymást. Mindketten nagyon szabadok, de a szabadságra különböző válaszaik vannak.

Az új főhős személye a történet egyetlen pontján sem kívánt színészcserét?

De igen. A Bertók-féle felállásban Kiss Mari játszotta az anyát, Lajkó Félix mellett Monori Lilire osztottam a figurát, aki igazán fontos karaktere lesz a filmnek. Az általam nagyon tisztelt és nagyon szeretett Kiss Mari ugyanis nem játszhatja Félix anyját. Biológiailag nem hinném el. Genetikailag nem lennének összhangban. De ez a három ember, Orsi, Félix és Lili csodákat fognak művelni. Ez olyan trió, hogy ha zenészek lennének, szívesen meghallgatnám őket.

Lajkó Félix zabolázatlan hegedűművész, ő kezdettől fogva a maga útját járja. Itt és most idomulnia kell egy szerephez.

Én nem izgulok. Legelőször, amikor meghallottam a nevét, az ugrott be róla, hogy szőke. Ennek nagyon örültem. Szőke haj, és egy egészen más karakter. Ez belőlem is új ötleteket hozott elő. A próbafelvételek pedig egyértelműen azt jelezték: nem lesz nehéz dolgunk egymással.

Furcsa érzés lehet egy év után visszamenni ugyanoda, a Duna deltájához, ahol tavaly másvalaki volt a történet mozgatórugója.

Azt tudom csak, hogy nem lesz hideg, mint tavaly. Ez már biztos. A tavalyi fizikai kihívás volt. Nagyon kemény télben, folyamatos mínuszokban dolgoztunk. Áprilisban máshogy fogad bennünket a természet. Ez már a tavaszi áradás ideje lesz. Erre a filmre pedig úgy tekintek, mint egy új munkára. Nem akarom, hogy befolyásoljanak a tavalyi történések.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?