Évről évre elhivatottabbak

Idén húsz tehetséges közép-iskolás jött el a Minorma e héten zajló mentortáborába, hogy rovarokat kergessen, szarvast lásson, macskát simogasson, és úgy fejlessze képességeit, hogy közben jól érzi magát és új embereket ismer meg.

Idén húsz tehetséges közép-iskolás jött el a Minorma e héten zajló mentortáborába, hogy rovarokat kergessen, szarvast lásson, macskát simogasson, és úgy fejlessze képességeit, hogy közben jól érzi magát és új embereket ismer meg. A munka öt szekcióban zajlott: fotózás, színművészet, tánc, kreatív írás és képzőművészet.

A felemás csoport

Kombinált csapatként indított a színészszekció, ugyanis a két táncos lány mentora, Gyepes Bianka szerdán érkezett a táborba. A színészmentor, Béhr Márton igyekezett ehhez alkalmazkodni, és elsősorban a mozgásszínházzal ismertette meg (akkor még) háromtagú csoportját. „Megtanultuk, hogyan kell elkapni a párunkat egy nehezebb mozdulatnál, gyakoroltuk a színpadi esést, ami később hasznunkra válhat akár az iskolai színdarabokban is”– ecsetelte Balla Barnabás, aki egy nap hivatásként szeretné űzni a színészkedést. Ezenkívül foglalkoztak verselemzéssel, ahol a diákok által kiválasztott költeményeket értelmezték közösen. Ennek ellenére nem a szavalásra fektették a hangsúlyt, inkább arra, hogy egy adott szituációba, szövegbe minél jobban bele tudják élni magukat.

Egymástól is tanultak

A helyszín, Rimakokova adottságait maximálisan kihasználva a fotósok jobbára a természetben kerestek ihletforrást; minden nap bejárták az erdőt, hogy különböző napszakokban kapják le a tájat, néhányan egy jó felvétel kedvéért Murányig is elautóztak. Portrékészítéssel is kísérleteztek, amelyhez a színész Barnabás állt modellt. Noha az egész csapatnak végig ugyanaz volt a témája, mindenki megmaradt a saját stílusánál, hisz a lányok mind más és más aspektusból közelítették meg ugyanazt a témát.

„Elsősorban az utómunkában tudtam nekik segíteni, a programok használatában (Photoshop és Lightroom), illetve mutattam nekik pár apróbb trükköt. Elég nagy fejlődést észlelek a csoportomnál, főleg azon két tanítványomnál, akikkel már tavaly is foglalkoztam” – jellemezte az alkotói folyamatot a mentor, Kápostáš Martin. „Marci nagyon sokat segített nekünk a munkában, de nemcsak tőle, hanem egymástól is rengeteget tanultunk” – vélekedett Matyis Sára, aki tavaly még a képzőművészek táborát erősítette, idén azonban megpróbálkozott a fényképészettel is.

Cianotípia

és más technikák

Ezúttal a képzőművészek csoportja volt a legnépesebb – nyolc fővel. Mentoruk, Gyenes Gábor szerint ez az év meglepően jó a fejlődés szempontjából, azt hitte, lassabban haladnak majd. Gábor igyekszik új technikákat és grafikai eljárásokat belevinni a foglalkozásokba, de akadt olyan is, aki inkább a klasszikus festés mellett maradt. ,,Sokan eljöttek a tavalyiak közül. Az előző évben is én voltam a mentor, ez megkönnyítette a közös munkát” – mondta Gyenes Gábor.

A mentoráltak különösen érdekesnek találták Szőke Erika workshopját, ahol a cianotípiás módszerrel ismerkedtek. Volt, aki a linóleummetszetek készítését élvezte a leginkább.

Boros Eszter másodszor vesz részt a táborban, a barátnője mutatta meg neki a felhívást: ,,Mind a két tábor jó volt, az ideiben színesebb volt a paletta, ami a technikákat illeti.”

Kortárs, néptánc, swing

A táncosok szekciójának mentora, Gyepes Bianka először jár a táborban, de elmondta, tetszik neki a szép környezet és az emberek mentalitása: ,,17 éve néptáncolok, emellé négy éve jött be a swing. Kortárs táncokkal két éve foglalkozom, ezt Budapesten, az MU Terminál Kortárs Táncműhelyben tanulom, ahol színészként dolgozom. Rendszeresen tanítok néptáncot és swinget, kortársat most először.” Mentoráltjai iskolájukban, a galántai gimiben a Tsízió Diákszínpad koreográfusai. Mindketten 9 éve táncolnak, latin, hiphop, klasszikus és show-táncokat.

Be kellene gépelni

A kreatív írók szekciója idén három főből állt, az alacsony létszám ellenére viszonylag gyorsan teljesítették a fő feladatukat: a táborújság megszerkesztését. A kisebb csoport lehetővé tette, hogy személyre szabott témákkal tudtak foglalkozni. A mentorok célja az volt, hogy mindenki kipróbáljon valami újat is, akár újságírásból, akár irodalomból. Az írás felszabadult hangulatban telt, természetesen Bőd Titanilla, az Új Szó sportrovatának szerkesztője előszeretettel emlegette a lapzártát, és írásra késztette a mentoráltjait akkor is, ha semmi kedvük sem volt hozzá. A másik mentor, Veres István, a Vasárnap szerkesztője szokatlan gondolataival, feladataival (pl. evőeszköztartó mint témamegjelölés) tett hozzá a munkafolyamathoz.

„Mindig csodálattal tölt el, hogy nagyon különböző emberek jönnek itt össze, különböző stílussal, mégis, az a közös pont, hogy valamilyen formában szeretnek alkotni, éppen elég közös nevező ahhoz, hogy jól működjön az egész” – fogalmazta meg Bőd Titanilla a tábor jellegzetességét.

„Ami nekem nem volt”

A tábor főszervezője a kezdetektől, vagyis már hat éve Ivanics Júlia, aki úgy látja, évről évre elhivatottabb diákok érkeznek. „A tábor létszáma mindig 20 fő körül mozog, mivel úgy gondolom, kis létszámú csoportokban lehet a legeffektívebben dolgozni” – mondta a Minorma ügyvezetője. Ivanics Júlia segítője Gyenge Veronika, aki másodszor vesz részt a táborszervezésben. ,,Azt jelenti nekem ez a tábor, ami nekem nem volt meg, amikor középiskolás voltam” – fogalmazta meg a táborral kapcsolatos érzéseit.

A tábort kiegészítő programok is színesítették: Barcsai László és Bayer Máté slammerek workshopot és slam-estet is tartottak (erre a környék szelíd szarvasa is kíváncsi volt, néhány méterről figyelte az eseményeket), tegnap pedig Bandor Éva és Olasz István Szer+Elem+Ez? című előadását nézhették meg a résztvevők. A tábor ma este zárul, a hagyományokhoz hűen egy művészesttel, amelyen minden szekció résztvevői bemutatják, mivel is foglalkoztak a héten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?