Európa másik kulturális fővárosa előtt is tiszteleg a teátrum

Kassa |

<p>Decens, elegáns, baráti, s maximálisan professzionális jelzőkkel jellemezhető a Kassai Thália Színház 2012-13-as színházi évad ünnepélyes megnyitója, amely a Márai Stúdió előterében zajlott szeptember 6-án este 18 órától.</p>

 

A színházszerető közönség figyelmét Czajlik József igazgató már bevezető szavaival felkeltette: „ ...ennek a közösségnek dolgozunk, akiket szeretnénk szellemi társunkká fogadni, és arra a vállalkozásra hívni, hogy a kultúrának egy fontos szerepét tudásunk legjavát nyújtva megerősítsük.” A múlt sikereiből kiemelte a Kisvárdai Színházi Fesztiválon Pólos Árpádnak ítélt életműdíjat, Dudás Péter és Nádasdy Péter a Brian Friel Philadelphia, nincs más út című darabban nyújtott alakításukért kapott elismerést.

Az évadnyitó beszédben az igazgató a bemutatandó darabokat népszerűsítette. Jövőre Kassa testvérvárosa, és ugyancsak Európa Kulturális Fővárosa, a franciaországi Marseille tiszteletére a bemutatásra kerülő darabok egy része francia szerzők köré összpontosul. Tematikában pedig az öncsalás kerül fókuszba.

Október 18-án mutatják be Yasmina Reza Művészet című komédiája Ľubomír Vajdička első magyar nyelvű rendezéseként. Serge méregdrágán megvásárol egy festményt, amely nem várt indulatokat vált ki barátaiból, s viszonyuk újraértékelésére készteti őket. A háromszereplős kamaradarab életről, művészetről, eltérő ízlésekről, erkölcsről, elvekről, őszinteségről, öncsalásról, tiszteletről és toleranciáról szól.

Márciusban díszbemutató lesz a Thália Színház felújított épületének átadása kapcsán. Peter Weiss Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása című zenés forradalmi tablója kerül a közönség elé, majd májusban újabb francia darabot láthatunk, Kövesdi Szabó Mária jutalomjátékaként Robert Thomas Nyolc nő című zenés bűnügyi komédiáját.

Az új bemutatók mellett december 13-án a kassai deszkákon is megjelenik az 1957-ben írt, majd politikai okokból csak jóval később bemutatott első magyar abszurd dráma, Mészöly Miklós Az ablakmosó című titokjátéka. A darabot a színház Európa egyik legjelentősebb nyári színházi játszóhelyén a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázison mutatta be a nyár folyamán. Száz Pál a pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatója ezzel a rendezéssel debütál a Thália Színház közönsége előtt. A legkisebbek a tavaszi időszakban a Kesze-kusza varázsló című mesejátékot láthatják.

Az ünnepi megnyitó szerves része volt a Márai Sándor életművéből és művei előadásainak hirdetményeiből készült színháztörténeti kiállítás, részletek hangzottak el Márai Sándor műveiből, s egy Márai-kuplét a színház zenei vezetőjének Lakatos Róbertnek megzenésítésében hallhattunk. A hivatalos megnyitó után a Jazzamice latin dzsesszt játszó zenekar szórakoztatta a közönséget.

Fecsó Yvett

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?