Nem engednek a minőségből

Komárom |

<p>Szomorú momentummal, a nyáron elhunyt Garai Gábor hangtechnikusra való emlékezéssel vette kezdetét hétfőn a Jókai Színházban az évadnyitó társulati ülés. Sajnos komor hangnemben is folytatódott, miután Tóth Tibor igazgató, valamint Dobai Tibor gazdasági vezető beszámolt a fenntartó Nyitra megyei önkormányzat újabb költségmegvonási intézkedéséről.</p>

Másfél év alatt, vagyis 2009 januárjától fokozatosan 115 ezer euróval lett kevesebb a színház működtetésre fordítható pénzügyi kerete – 386 ezer helyett 231 ezer euró. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gazdasági válság miatt csökkennek a szponzori adományok, alapítványi támogatások is. Mindezeket egybevetve közel 250 ezer euróval kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni a színház, mint néhány évvel korábban.

A megszorítások egyelőre nem érintették a béralapot, ám nem kizárt, hogy a jövőben a működési költségek egy részének fedezésére éppen a béralapból kell átcsoportosítani bizonyos összeget. Minden azon múlik, milyen lesz a jövő évi költségvetésük. „Azt azonban jó lenne tudatosítani, hogy ha méltánytalan anyagi helyzetbe kerül egy országos intézmény, akkor az nem kizárólag a kormányzat és a politika szégyene, hanem a miénk és mindenkori képviseletünké is” – mondta az igazgató. Emlékeztetve arra, hogy Romániában a rendszerváltást követően garmadával alapítottak kulturális intézményeket, nálunk pedig a meglévőket sem tudjuk méltósággal működtetni. Tóth Tibor ugyanakkor optimistán tekint Rudolf Chmel kisebbségi kormányalelnök hivatalának tevékenységére, bár hatáskörei még csak körvonalazódnak.

„Rudolf Chmelt európai gondolkodású, a kisebbségi ügyekhez európai módon viszonyuló embernek ismerem, tehát bízom a segítségében. A napokban személyesen is találkoztunk, amikor is jelezte, az ősz folyamán össze szeretné hívni a négy nemzetiségi színház, tehát a két magyar, az ukrán és a roma színház vezetőit” – mondta az igazgató.

Tóth Tibor az előttünk álló évad nagy veszteségének nevezte a stúdióbérlet szüneteltetését. Kompenzálásként kis költségvetésű vendégelőadásokat, önálló esteket terveznek; Mácsai Pál, Hobo, Csákányi Eszter, Eszenyi Enikő és mások is jelezték, jönnének. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek ugyanakkor a nagyszínpadi bérletekre. Amint az igazgató fogalmazott: „Nem koldulunk, de bérletvásárlásra kérünk fel mindenkit, aki támogatni szeretné színházunkat. Mi színvonalas előadásokkal igyekszünk ezt meghálálni.” A gazdasági nehézségek ellenére öt nagyszínpadi bemutatót terveznek a most kezdődő évadban. Az első a budapesti József Attila Színház vendégjátékában Ray Cooney Kölcsönlakás című bohózata, ezt Csiky Gergely Lumpok című színműve, Az ördög nem alszik című zenés bohózat, Camus Caligula című drámája és végül Ladislav Ballek A hentessegéd című színműve követi. A gyerekek Csajkovszkij Diótörő című zenés mesejátékának és a győri Forrás Színház vendégjátékában a Lúdas Matyinak örülhetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?