ÉTKEZÉSI ÚTMUTATÓ

A cukorbetegeknek be kell tartaniuk bizonyos általános étkezési szabályokat annak érdekében, hogy vércukorszintjüket egyensúlyban tartsák. Természetesen elsősorban az orvos útmutatása az irányadó.

A cukorbetegeknek be kell tartaniuk bizonyos általános étkezési szabályokat annak érdekében, hogy vércukorszintjüket egyensúlyban tartsák. Természetesen elsősorban az orvos útmutatása az irányadó.

Kerüljük az elhízást! Gondoskodjunk a betegségnek megfelelő élelmiszereken alapuló, kiegyensúlyozott, egészséges étrendről. Ha fogynunk kell, az igényeinknek legmegfelelőbb étrend kialakításában kövessük az orvos vagy a dietetikus tanácsát.

Étkezzünk rendszeresen, s mindig annyit és olyan gyakran együnk, ahogy azt az orvossal megbeszéltük.

Fogyasszunk több keményítőben és rostban gazdag élelmiszert, például teljes kiőrlésű (Graham-) kenyeret, babot, borsót, lencsét, ezek ugyanis csak fokozatosan emelik a vércukorszintet, mert az élelmi rostok lassítják a glükóz felszívódását.

Tartózkodjunk a cukorral édesített üdítőktől, süteményektől, édességektől, csokoládéktól, mert ezekből a cukor gyorsan felszívódik, s a vércukorszint hirtelen emelkedik.

Együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget a bennük levő oldható rostok és vitaminok miatt. A gyümölcs ideális harapnivaló a főétkezések között, de nagyon édes gyümölcsöket, például szőlőt, mangót a vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt ne fogyasszunk túl gyakran. Ha konzervgyümölcsöt vásárolunk, olyat válasszunk, amelyik cukros lé (szirup) helyett természetes gyümölcslét tartalmaz. Az aszalt gyümölcsökben (pl. datolya, füge) a cukor koncentrált formában van jelen, ezért ezekből csak kis mennyiséget szabad fogyasztani.

Gondoskodjunk arról, hogy a hús, a tojás és a sajt legalább napi két étkezésnek része legyen. Az adagokat mérsékelje az, aki tart a hízástól. A halak és hüvelyesek ugyancsak jó forrásai a fehérjéknek.

A zsiradékok fogyasztása mérséklendő, mert elősegítik az érelmeszesedést, amire a cukorbetegek hajlamosabbak.

Korlátozzuk a só és a sós élelmiszerek fogyasztását, mivel a cukorbetegeknél gyakoribb a magas vérnyomás. Sok konzerv, füstölt és feldolgozott termék nagy mennyiségű rejtett sót tartalmaz.

Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk. Kerüljük a cukrozott, édes italokat!

A mesterséges édesítőszerek hasznosak lehetnek, de különleges diabetikus készítményekre általában nincs szükség.

Ha megszomjazunk, igyunk tiszta vizet vagy valamilyen cukormentes („light”) üdítőt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?