És eljött a végső csata ideje

<p>Előre lehetett sejteni, Peter Jackson filmtrilógijának befejezése kalandból sokat nem tartogat. S ez van: A hobbit harmadik része, vagyis Az öt sereg csatája inkább csak arról szól, amit a cím ígér. Egy duhaj, látványos nagy háborúról, amelyben öt sereg csap össze a végső győzelem reményében, s a győztes elnyeri a Magányos Hegy gyomrában rejlő kincset és mást is.</p>

TALLÓSI BÉLA

Az előző rész azzal végződött, hogy a törpök a hobbit, vagyis Zsákos Bilbó vezetésével eljutottak a Magányos Hegyig. Felriasztották álmából a hegy gyomrában a Törp Királyság, Erebor elorzott kincsei között szunyáló, rettegett Smaug sárkányt, és megküzdöttek vele. Bilbó és társai ezzel a tettükkel – akaratuk ellenére – halálos veszedelmet szabadítottak a világra. A fenevad tüzet okádva elhagyta rejtekhelyét, és vészjós fellegektől borús égbolton iszonyatos iramban elrepült Tóváros irányába.

Az új epizód pontosan erre köt. Tóváros lakossága minden kincsét mentve csónakokba száll, hogy még a sárkány megérkezése előtt elhagyja a vízre épült települést. A sárkány tüzet okádva érkezik, és felperzseli a város nagy részét. Ahogy az egész filmben, itt is a látvány viszi a prímet. Lenyűgöző az aprólékos kidolgozottság, ahogy a város épületeit kivitelezték. Ennél is varázsosabb látvány, amint az építmények láncreakcióban a tűz martalékává válnak, s a lángoló városrészek alásüllyednek a tó mélyére. Mindaz, amit közben az emberek megélnek, a hiábavaló tülekedés a megmenekülésért, nem igazán köti le a figyelmet. Esetleg annyiban, hogy új példákat látunk arra, miként nyilvánulnak meg egyes karakterek, mire viszi rá a kapzsiság az embert vészhelyzetben.

A város lakosainak nagy része megmenekül, mert a derék íjász, Bard bátor és hős fia segítségével kiontja a sárkány életét. Aztán az éhségtől szenvedő tóvárosiakat a Magányos Hegy felé vezeti, remélve, hogy ott menedéket találnak, s megkapják a részüket az elrabolt kincsből. Tölgypajzsos Thorin azonban a visszaszerzett kincstől megrészegülve megmakacsolja magát. A töméntelen arany közepéről azt üzeni a barátainak, hogy ne számítsanak a segítségére. Sem a tündék, sem az emberek nem kapnak a kincsből. Bilbo megpróbálja csellel ellenkező véleményre bírni Thorint, de hasztalan. A tündék és a tóvárosiak is úgy döntenek, harccal szerzik meg a részüket. Nem tudják még – de Gandalf, a varázsló, hamarosan hozza a vészhírt –, hogy Szauron orkok seregeit indította a Magányos Hegy ellen. A gonosz erők támadása és főleg győzelme egész Középföldét veszélybe sodorná, ezért Thorinnak engednie kell. Össze kell fognia a tündékkel és az embereknek. Csak együtt van esélyük a szörnyek ellen. A harcban Bilbó minden erejét beveti, hogy a gonosz felett győzedelmeskedjen a jó. A végső összecsapásban Thorin felismeri Bilbó belső erejét, és kimondja a film egyik fontos üzenetét: „ha képesek lennénk többre értékelni az otthonainkat az aranynál, ahogy te, jobb lenne a világ”. Hatásos helyen, a sok veszteséget okozó gigászi háború legütősebb csatájának lezárásaként hangzik el, ezért van súlya.

A CGI-animációnak köszönhetően hihetetlen energiákat mozgósító, villódzó, pergő harci jelenetekkel, valamint az ámulatba ejtő külső és belső helyszínekkel a vászonról a virtuális fantáziavilág hatásos vizuális illúziója zúdul a nézőre. De nem csak a szemet varázsolja el Peter Jackson mozija. Itt-ott belemar a lélekbe is, hiszen magatartásformákról, jellemhibákról és kivételes jellemekről, valamint általános emberi érzelmekről is szól. Mint a barátságról és a szerelemről, illetve azok elvesztésének átéléséről. A pazar látvánnyal megteremtett akciók mögül üzen a hősiességről, a kiállásról, az összefogásról és a másság elfogadásáról is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?