Érezzük jól magunk télen is!

Változnak az évszakok, énekli a népszerű énekes – így van ez. Szép a tavasz, a nyár, az ősz – csak a téltől berzenkedik mindenki. Én úgy gondolom, az élet tél nélkül unalmas lenne.

Változnak az évszakok, énekli a népszerű énekes – így van ez. Szép a tavasz, a nyár, az ősz – csak a téltől berzenkedik mindenki. Én úgy gondolom, az élet tél nélkül unalmas lenne. Mint minden évszaknak, ennek is megvannak a kellemetlenségei (gondolok itt a hidegre, a korai sötétedésre, a fagyos időszakokra), ezek a dolgok ugyanúgy hozzátartoznak az élethez, mint a hó és a jég.

Milyen jó is ilyenkor otthon, családi körben a barátságos meleg szobában élvezni a hosszú téli estéket egy-egy csésze forró illatos tea mellett. Lelkünk, szellemünk kényeztetéséhez nem kell más, csak egy puha takaró, egy jó könyv, mellyel elnyújtózunk az ágyon, és képzeletünket szárnyra engedjük...

Ne feledkezzünk meg testünkről sem, amely szintén vágyakozik a gondoskodásra, törődésre. Kezdjük a táplálkozással.

Az egészséges táplálkozás a téli hónapokban a szokottnál is sokkal fontosabb. Az immunrendszer működését serkenti a zsírszegény étkezés, anyagcserénk pedig csak akkor működik zavartalanul, ha szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, valamint nyomelemet. A szakértők éppen ezért azt tanácsolják, hogy tányérunkra főleg olyan fogások kerüljenek, amelyekben sok az említett mikrotápanyag, viszont kevés a kalória. Kerülendő az alkohol, amelyben vitamin egyáltalán nincs, kalória viszont hét is egyetlen grammban, de hasonlóképpen áll a helyzet a cukorral is. Egészséges viszont a tápanyagok és a kalóriák aránya a zöldségekben és a gyümölcsökben.

Szerepeljen étrendünkben minél több déligyümölcs, alma, spenót, krumpli, valamint az egyes káposztafélék. A többnapos, kiadós ünnepi étkezések után beiktathatunk például egy-egy savanyúkáposzta-napot. A friss savanyú káposzta szinte kitakarítja a gyomrot és a beleket, s kedvez a bélflórának is. 100 grammonként 20 grammjával a savanyú káposzta a legfontosabb C-vitaminforrások közé tartozik. Lehetőleg naponta fogyasszunk friss gyümölcsöket is.

Minden piros, narancssárga és sárga gyümölcs dúskál a karotin nevű színezőanyagban, amelynek erőteljes a sejtvédő hatása. A különféle gyümölcsök szintén igen gazdagok C-vitaminban, így erősítik az immunrendszert. Rostanyagtartalmuk kimagasló, megkötik a koleszterint, és a salakanyagokat eltávolítják a szervezetből. A bennük levő illóolajok, keserű- és cserzőanyagok serkentik az emésztőnedveket, segítik a káros salakanyagok kiválasztását, tisztítják a szervezetet.

Az ünnepek tájékán azért fordul elő olyan könnyen, hogy magunkra szedünk néhány kilót, mert asztalaink ilyenkor szinte roskadoznak a tortáktól, süteményektől, egyéb édességektől. Egy a megoldás! Fogadjuk meg, hogy nem nassolunk egész nap! ĺgéretünk megtartását segíti, ha csak az étkezési időpontokban eszünk, és ha este hét óra után beszüntetjük a táplálkozást.

Ha mégiscsak édességre vágyunk (hogy jobb kedvre derüljünk), ne rohamozzuk meg a cukrászdát! Helyette próbálkozzunk mézzel ízesített finom gyümölcsteával, vagy teremtsünk valódi téli hangulatot egy-egy csésze fűszeres teakeverékkel. A teakeverékek a gyümölcsök friss zamatát varázsolják harmonikus itallá. A gyümölcsdarabkák a természet tiszta ízeit ötvözik magukba. Található bennük többek között hibiszkusz, almadarabok, csipkebogyó, ananászkocka, papayakocka, citromhéj, búzavirág.

A téli hónapokban se feledkezzünk meg a mozgásról. Kedvünk szerint végezhetjük a különféle tornaprogramokat. Most pedig, hogy leesett a hó, már meg is van a napi mozgásadagunk. A hólapátolás (vagy alternatív megoldásként a hógolyózás) kiváló fitneszprogram: alig fél óra alatt 220 kalóriát égethetünk el.

Végezetül, de nem utolsósorban, ne feledkezzünk meg a különféle fürdőkről sem. Ha a kinti hidegből hazatérve belesüllyedhetünk egy kád forró vízbe, mindjárt visszatér az életkedvünk. A kádban töltött percek hatását erősíthetjük a vízbe kevert különféle illóolajakkal. Az aromafürdők kedvezően hatnak a vérkeringésre, eltávolítják a szervezetből a káros anyagcseretermékeket.

Télen minden harmadik felnőtt enyhe depresszióban szenved, ingerült, kedvetlen. Ennek legjobb ellenszere az aromaterápia. Az aromalámpába alkalmazhatjuk például a rózsaolajat, hisz köztudott, hogy a rózsaolaj minden más illatnál jobb a depreszsziós hangulat ellen. Természetesen másféle illatokat is bevethetünk kedélyünk javítására. Miközben e sorokat gépelem, egy illatos alma-fahéj gyertya javítja hangulatomat.

Január, február, itt a nyár – tartja a régi mondás. Ám amíg eljutunk odáig, túl kell élnünk a sötét, hideg téli hónapokat. Nem igaz, hogy ne lehetne szebbé tenni akár egy januári napot is! Bár nem könnyű feladat, de megoldható!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?