Emlékezetes pillanatokkal teli turné

Pozsony. A napokban fejezte be kéthetes dél-szlovákiai turnéját az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes.

Pozsony. A napokban fejezte be kéthetes dél-szlovákiai turnéját az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes. Műsorukat, melyet két legutóbbi bemutatójuk, a Honti igricek és a Zenészek táncai anyagából állítottak össze, Szencen, Deákin, Udvardon, Kassán, Eperjesen, Királyhelmecen, Tornalján, Losoncon, Szőlőskén, Nagykürtösön, Paláston, Ipolyságon és Léván láthatta a közönség. „Kelet-Szlovákia magyarlakta vidékein legutóbb két évvel ezelőtt járt az együttes – mondta Rigó Kondrád, az Ifjú Szivek műsorszervezője. – Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy ismét ellátogassunk keletre, mert két éve is nagyon kellemes fogadtatásban részesültünk. Az emberek arrafelé mintha fogékonyabbak lennének a kultúra, főleg a néptánc iránt.”

Rendhagyónak nevezhető a turné abból a szempontból, hogy ilyen hosszú fellépéssorozata Dél-Szlovákiában még nem volt az Ifjú Sziveknek. Néhány helyszínen naponta több előadást is tartottak, az esti fellépéseken kívül ugyanis nevelő-, azaz ifjúsági előadások is szerepeltek a programban. „Az Ifjú Szivek küldetésének tekinti, hogy megismertesse a gyerekekkel a népi kultúrát, a néphagyományokat, ezért készül mindig az aktuális előadásból egy rövidített, körülbelül 45 perces ifjúsági előadás, amely különböző játékokkal, hangszerbemutatóval van bővítve, hogy minél érdekesebb legyen a gyerekek számára” – magyarázta Rigó Konrád. Királyhelmecen például három telt házas ifjúsági előadást tartott az Ifjú Szivek, a kicsik nagy tetszéssel fogadták műsorukat. Ugyancsak emlékezetes pillanata volt a turnénak a palásti fellépés, amely után a közönség állva tapsolta meg az együttes produkcióját. Rigó Konrád sikeresnek értékelte a fellépéssorozatot, mint mondta, a visszajelzések nagyon pozitívak voltak.

Legközelebb az együttes április 12-én, a pozsonyi Istropolisban lép színpadra, a szlovák táncház gálaműsorában mutatnak be egy 5-10 perces programot. Ezután április 26-án a Komáromi Napokon lesz egy fellépésük, majd Salgótarján közönsége láthatja őket. Már készül az új műsoruk is, amelynek bemutatóját őszre tervezik. Rigó Konrád elárulta, a közeljövőben 2-3 táncossal gyarapodik a társulat. Amikor ugyanis tavalyelőtt az együttes Kanadában vendégszerepelt, két-három tehetséges táncos fiatalt is felfedeztek, és ezek a fiatalok másfél évre Szlovákiába látogatnak, hogy az Ifjú Szivekben gyarapíthassák tudásukat. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?