Elmúlt korok hangulatában

„…A kultúra, a zene, a művészet az emberek közti párbeszéd legnemesebb eszköze, melynek feladata, hogy teljesebbé tegye életünket.” Albrecht János tanár úr egyik gondolatát azért idézem, mert teljes mértékben fedi azt az elgondolást is, amely Németh Imrét már több mint egy évtizede arra ösztönzi, hogy újra és újra belevágjon a sokszor reménytelennek tűnő munkába, s megszervezzen egy-egy régi zenei fesztivált.

Czidra László és Albrecht János portréját – Dolán György képzőművész alkotásai – a fesztivál keretében avatták fel a somorjai zeneiskolábaSomogyi Tibor felvétele Az idén talán szerényebb keretek között, kevesebb hangversennyel, de immár nyolcadik alkalommal került sor Somorján a Samaria Régi Zenei Napokra. A négy koncertből álló fesztivál nyitónapján, május 19-én fiatal tehetségek kaptak bemutatkozási lehetőséget a református templomban. A bensőségességet árasztó ódon falak között a régi zene igazán otthon volt. Sárai Gábor fiatal lantművész, a Brémai Zeneakadémia régi zenei tanszakának hallgatója, régi korok világába, hangulatába vezetett finom tónusú hangszerével. A koncert középső részében Bach Helga fiatal szoprán énekes Ferienčik Ágnes csemballókíséretével reneszánsz és barokk szerzők műveit tolmácsolta nagy vitalitással, fiatalos lendülettel, az árnyalatok iránti érzékenységgel. Az est befejező darabját, Bach BWV 1027-es szonátáját Németh Mátyás nagybőgőn és Németh Zsófia orgonán adták elő. A zeneileg és technikailag is nagyon igényes művet érett művészként előadó Németh Mátyás Karlsruhéban folytat zenei tanulmányokat, hangszere egyik nagymesterénél.

A fesztiválon szereplő fiatal művészek közül többel találkozhattunk már az elmúlt években is, így módunkban állt követni tehetségük és művészetük fejlődését. Németh Mátyás is a szemünk előtt formálódott és érett muzsikussá, s most tehetsége és szorgalma révén elindult a kivételes tehetségek nagy művésszé válásának nehéz, de gyönyörű útján.

A pozsonyi Musica Aeterna kamarazenekar koncertjének május 21-én az evangélikus templom adott otthon. Nagytiszteletű Bándy György szép gondolattal indította a hangversenyt: „ahogy az épp restaurálás alatt álló levert vakolatú templomfal téglái egymásba fonódva építik a templomot, a muzsika hangjainak harmóniái úgy építik az ember lelkét”. Igazi lélekemelő-építő élményben lehetett részünk a Musica Aeterna kamarazenekar révén. Az Albrecht János alapította együttes komoly művészi múlttal és ranggal rendelkezik. A régi zene hiteles megszólaltatói, a historikus előadásmód képviselői, eredeti és autentikus hangszereken szólaltatják meg a régi, főleg a barokk kor zenéjét. Ezen az estén is barokk szerzők (Telemann, Legrenzi, Vivaldi, Corelli) műveit tolmácsolták. A Telemann-mű blockflöte-szólóját Martina Bernášková játszotta magával ragadó muzikalitással. Az együttes művészeti vezetője, Peter Zajíček rendkívüli temperamentumú érzékeny művész, kitűnő szólista. Ez utóbbi a zenekar legtöbb tagjáról úgyszintén elmondható. A Vivaldi-motetta szoprán szólójában Kamila Zajíčková remekelt. Tökéletes összhangban a zenekarral vitte, emelte szárnyaló magasságokba a hallgatóságot. Corelli Concerto grossója már ebben az emelkedett hangulatban hangzott el, igazi ünneppé avatva az estét.

A reneszánsz zenéé volt a harmadik koncert május 23-án, a zeneiskola koncerttermében. A magyarországi Camerata Hungarica régi zenei együttes (művészeti vezető: Nagy Ottó) és a pozsonyi Gaudium (művészeti vezető: Németh Imre) közös hangversenyén a korhűséget a régi hangszerek és eredeti hangzás mellett a zenészek és táncosok korabeli öltözéke is erősítette.

A Camerata Hungaricát 1970-ben alapította Czidra László. A neves blockflőteművész, muzikológus, a régi zene előadásának elismert szakembere haláláig állandó szólistája és mesterkurzus-vezetője volt a Samaria Régi Zenei Napoknak. 2000-ben a város díszpolgárává avatták. Az említett koncerten Czidra László és Albrecht János emléke előtt tisztelegtünk. Albrecht János, a nagyszerű zenepedagógus, zenetudós, esztéta 1990-től haláláig tiszteletbeli elnökként segítette a Samaria Régi Zenei Napok művészeti törekvéseit. 1995-től ő is Somorja díszpolgára.

A koncert bevezetéseként videofilm idézte személyüket, majd dr. Mózsi Sándor muzikológus méltatta életművüket, kiemelve azt a fontos és hézagpótló szerepet, amelyet ez a két nagyszerű művészember és tudós a szlovák-magyar zenei kapcsolatok bővítése terén véghezvitt. A Camerata Hungarica és a Gaudium közös hangversenye után Ján Babej polgármester leleplezte Czidra László és Albrecht János Dolán György festőművész által készített portréját. A bensőséges ünnepségen részt vett Albrecht János és Czidra László özvegye is. Czidráné Bodza Klára az est szólistájaként énekével is megörvendeztetett bennünket. A Samaria 2002 záróhangversenye május 26-án a katolikus templomban volt. Ismét találkozhattunk egy fiatal tehetséggel, akit évekkel ezelőtt mesterkurzusok növendékeként ismerhettünk meg. Michal Sťahel a Bécsi Zeneakadémia hallgatója, gordonkaművész. A két Vivaldi-szonáta vérbő gyors és melankolikus lassú tételeinek előadása nagyfokú virtuozitásról és művészi alázatról tanúskodott, s ebben kitűnő társa volt a csembalón Ferienčik Ágnes.

A koncert további részében Pozsony Város Vegyes Kara lépett pódiumra Ladislav Holásek vezetésével. Ez a nagyszerű, tiszta, telt hangzású kórus szintén gyakori vendég Somorján. A barokk templomban otthonosan zengett II. Purcell Mária királynő gyászzenéje, melyben a kórust orgona és fúvóskvartett is erősítette. A fúvósok (trombiták, harsona és kürt), Fekete Béla kürtművész és tanítványai a koncert első számaként táncokat játszottak a Lőcsei kéziratból.

A Samaria 2002 koncertjeinek esetleges hiányosságai inkább a helyi adottságokból (orgonák, akusztika), mint a művészek teljesítményéből adódtak.

A fenti beszámolóból talán kiderül, hogy igazán szép estéket tölthettek el mindazok, akik részt vettek a koncerteken. A közönség szép számú és lelkes volt, de elfértünk volna még többen is!

Németh Imre lelkesedése még tart, támogatók is találtatnak, köszönet mindegyiküknek. Remélhetőleg a szép hagyomány folytatódik. Ebbéli reményeinket erősítették Domsitz Károly alpolgármester elismerő és nagyra értékelő szavai a zárókoncert utáni fogadáson a Somorjai Honismereti Ház udvarán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?