Élménydömping várható

Nem tanácsos előre inni a medve bőrére, én most mégis megteszem: látatlanban telt házakat jósolok A magyar kultúra napjai Pozsonyban rendezvénysorozatnak, amely október 21-én kezdődik és öt napon át tart.

A Szegedi Kortárs Balett a Szlovák Nemzeti Színházban mutatja be Carmina Burana című táncelőadásátA gazdag és színvonalas programkínálatban mindenki találhat a szája íze szerint valót (már ha szeret „kulturálisan élni”), és biztosan akadnak olyanok is, akik legszívesebben a rendezvénysorozat egyetlen napját sem hagynák ki.

Mielőtt a konkrét programokra térnék, egy kis „történelmi öszszegzés”: a magyar–szlovák kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Győrffy Csaba, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövete, s e múltnak A magyar kultúra napjai... rendezvénysorozat aránylag fiatal fejezete. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete 1998-ban rendezte meg először, a 2000-es, második évfolyamot pedig már a magyar és szlovák kulturális minisztérium közötti megállapodás követte, amelynek alapján ezentúl felváltva rendezik meg a két ország fővárosában a kortárs kultúrát bemutató napokat. Vagyis egyik évben Budapest közönsége kap ízelítőt a szlovák kultúra legjavából, a másikban a pozsonyi közönség a magyarból. De hogy a keleti végeknek se legyen okuk panaszra, a Magyar Intézet 2001-től Kassán is megrendezi kulturális seregszemléjét. A páros években tehát Pozsony, a páratlanokban Kassa részesül a kulturális „élménydömpingben”.

Az idei évfolyam azonban más lesz, mint a többi, hívta fel a figyelmet Győrffy Csaba nagykövet, mivel új globálpolitikai helyzetben kerül rá sor: Szlovákia és Magyarország is EU-tag lett. S így A magyar kultúra napjai Pozsonyban sem csupán a kétoldalú kulturális kapcsolatok ápolásának, hanem a sokszínű európai kultúra megőrzésének, bemutatásának jegyében is zajlik. Vagy ahogyan Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Intézet igazgatója fogalmazott a rendezvénysorozat igényes kiállítású, ízléses programfüzetében: „Szóljon ez a seregszemle a közös kulturális hagyományainkról és jelenünkről, két közép-európai nép egymás mellett éléséről.” E gondolat fontosságát húzza alá az a tény is, hogy a fővédnökséget Hiller István magyar és Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter vállalta.

És most már a kínálatról: öt nap alatt kilenc helyszínen tizenegy rendezvény várja a közönséget.

A nyitónapon, október 21-én 16.30-kor Árkádia tájain címmel nyílik kiállítás a Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotabeli kiállítótermeiben. A több mint 600 grafikát és festményt bemutató tárlat a húszas évek magyar művészetének neoklasszicista alkotásaiból válogat, többek között Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Korb Erzsébet és Patkó Károly munkái lesznek láthatók.

Az ünnepi megnyitó helyszíne a Prímási palota Tükörterme, ahol 18 órától Wieber Marianne jelmeztervező iparművész ruháiból tartanak ruhabemutatót, Pitti Katalin operaénekes közreműködésével. Wieber Marianne több mint 500 tévéfilm és számos színházi és operaelőadás jelmezeit tervezte. Ezeréves múlt ruhákban elbeszélve című kiállítása a Városi Múzeumban kapott helyet.

Fiatal, sikeres magyar rendezők több díjat nyert munkái – Dealer (r. Fliegauf Benedek), Kontroll (r. Antal Nimród), Tamara (r. Hajdu Szabolcs) – szerepelnek a filmes kínálatban a Mladosť moziban.

Az Irodalmi társalgó vendége a Hollandiában élő Kibédi Varga Áron lesz, számos magyar és francia nyelvű tanulmány- és verseskötet szerzője, akit a hazai olvasók is jól ismerhetnek, hiszen négy kötete is megjelent már a Kalligram Kiadó gondozásában. Kibédi Varga Áron beszélgetőpartnerei: Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója, Grendel Lajos Kossuth-díjas író és Hushegyi Gábor esztéta.

Két, izgalmasnak ígérkező színházi produkció is látható lesz Pozsonyban. A budapesti Új Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című darabjával vendégszerepel a Hviezdoslav Színházban. S ha hozzátesszük, hogy az előadást Jiří Menzel állította színpadra, a néző biztos lehet benne, hogy jól fog szórakozni. A Szegedi Kortárs Balett a tavaly Kassán megrendezett magyar kultúra napjain nagy sikerrel mutatta be Carmina Burana című táncelőadását. Czimbalmosné Molnár Éva úgy gondolta, ezt a produkciót, amely a koreográfus Juronics Tamás ismertetése szerint „egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe” nyújt bepillantást, a pozsonyi közönségnek is látnia kell.

Nem hiányzik természetesen a zene sem: a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével a Magyar Köztársaság állami ünnepén, október 23-án ad hangversenyt a Vigadóban. A koncertet, amelynek műsorában Dohnányi Ernő, Liszt Ferenc és Johannes Brahms egy-egy műve szólal meg, élőben közvetíti a Devín rádió. A könnyedebb műfajt képviseli a rendezvénysorozat programkínálatában a Budapest Klezmer Band, amely zenei átirataiban a tradicionális zsidó zenét vegyíti a dzsessz és a klasszikus zene elemeivel.

Csupán egyetlen dolog miatt aggódom a programmal kapcsolatban: jut-e hely minden érdeklődőnek...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?