Ellenglobalizáció

Létezik egy projekt, a Kelet felé irányulás (Cap a l’est), amelynek részeként tavaly Budmericében tíz kelet- és közép-európai ország költői találkoztak, és számoltak be arról, milyen hatással van saját nemzeti kultúrájukra a francia.

Létezik egy projekt, a Kelet felé irányulás (Cap a l’est), amelynek részeként tavaly Budmericében tíz kelet- és közép-európai ország költői találkoztak, és számoltak be arról, milyen hatással van saját nemzeti kultúrájukra a francia. Van alapja annak, hogy ilyen hatásról folytassanak eszmecserét költők, hiszen ahogy a projekt szervezői részéről is elhangzott: a francia kultúrának mindig is megvoltak a hagyományai a közép-európai nemzetek kultúrájában. Erre is lehet apellálni akkor, amikor a Kelet felé irányulással egyfajta ellenglobalizációs folyamatot tudnánk megindítani, amely a szellemi és kulturális értékek nyelvét, a franciát szembehelyezné a kommercionalizálódás, a biznisz és a globalizáció nyelvével, az angollal. Globalizáció elleni globalizáció, csöbörből vödörbe folyamat ez valahol. Mert vajon nem valamiféle frankofón kulturális egységre kell-e gondolnunk akkor, amikor a projekttel kapcsolatban arról beszélünk, hogy a franciát lehetne kiterjeszteni a Szlovákiától keletre lévő országokba is, mintegy az európai egység nyelveként. Az elképzelések szerint a francia olyan kommunikációs eszköz lehetne, amelyen keresztül az európai nemzetek kultúrája eljuthatna hozzánk, illetve a mi kultúránk eljuthatna Európába. Tisztes kezdeményezés: száműzzük a kultúrából az angolt, hiszen az – miként minden más területen – a kultúrát is csak globalizálja és kommercionalizálja. Mondhatnám, hogy le az angollal, már csak azért is, mert nem beszélem (bár a franciát sem), ugyanis még abban a időben voltam kis- és nagydiák, amikor egy másfajta Keletre irányulás nagy projektjét éltük kötelezően. Amikor a Szlovákiától keletre lévő országokban az orosz volt a kommunikációs eszköz. ĺgy aztán számomra, aki sem a biznisz nyelvét, sem a szellemi értékek nyelvét nem beszélem, magánszorgalomból és önképzéssel csak az olasszal jöttem szorosabb viszonyba, majdnem mindegy, hogy ki felé adom fel a szabadságom. Majd azután döntök, hogy nyugdíjas koromban milyen nyelvtanfolyamra jelentkezem be, ha utánajárok, és saját szememmel és bőrömön tapasztalom meg, mely országok kultúrája, az angol vagy a francia gyarmatosítás alól felszabadultaké van-e magasabb szinten.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?