Ellazít és manipulál

Rá lehet szokni a szappanoperákra – állítja Hunčík Péter. A pszichiáter szakember szerint nem véletlen a magas nézettségi arány, ahogy ő fogalmaz: a szappanoperák a társadalom nagy rétegét képesek megmozgatni. Emlékeztet a Magyar Televízióban egykor vetített Nyomorultakra: „Azóta nem találkoztam hasonlóval.

Rá lehet szokni a szappanoperákra – állítja Hunčík Péter. A pszichiáter szakember szerint nem véletlen a magas nézettségi arány, ahogy ő fogalmaz: a szappanoperák a társadalom nagy rétegét képesek megmozgatni. Emlékeztet a Magyar Televízióban egykor vetített Nyomorultakra: „Azóta nem találkoztam hasonlóval. A mostani sorozatokban a csillogás, a könnyedség dominál, egy megálmodott világba helyezi a tévénézőt. Annak idején a Kórház a város szélén, most a Vészhelyzet az orvosi szakmát teszi vonzóvá, így voltaképpen a manipuláció egy formájáról van szó: ezekben a sorozatokban a konfliktusok nem jelennek meg erősen, azt sugallják, hogy a problémákat könnyen meg lehet oldani. Az ember nagyon könnyen beleéli magát a képernyőn látott helyzetekbe, elhiszi, hogy minden egyszerű. Ez közel áll ahhoz, amit demagóg politizálásnak nevezünk” – hangsúlyozza a pszichiáter. Megerősíti, hogy a drogfüggőséghez hasonlóan szappanopera-függőség is kialakulhat, a hozzá tartozó elvonási tünetekkel együtt. A néző egyre inkább hajlamossá válik arra, hogy ne foglalkozzon a komoly problémákkal, eltereli a figyelmét a fontos dolgokról. „Egy ilyen ember valósággal menekül egy olyan társaságból, ahol komolyabb témáról beszélgetnek, mondjuk a biztonságpolitikáról” – fogalmaz Hunčík Péter. Nem cáfolja viszont, hogy egy stresszes környezetben élő üzletember számára kikapcsolódást, lazítást jelenthet egy szappanopera. „Ez egy Nobel-díjas tudós életrendjébe is beilleszthető” – véli. Párhuzamként egy példát említ: az egészségnek nem árt egy pohár bor, vagy egy cigaretta, ám mindkettő súlyos problémákhoz, függőséghez vezethet. Hangsúlyozza viszont, hogy a szappanoperák hatásai közül mindenképpen a negatívumokat emelné ki. „Egy szappanopera nem oldja meg a problémát. Olyan ez, mintha egy betegemnek egy tablettát adnék: nem gyógyítja meg, ám megteremti a feltételeket a további munkámnak. A szappanopera is ilyen: egy fárasztó nap után fellazíthat, hogy utána foglalkozni tudjak a rám váró többi feladattal” – mondta a pszichiáter. (szge)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?