Elindult a Bárka-Európa

Kifutott Passau kikötőjéből tegnap délelőtt az „európai bárka”, amelynek fedélzetén mintegy hetven német és magyar művész – köztük írók, zenészek, színészek –, továbbá újságírók és politikusok, valamint elsősorban fiatalok hajóznak a Dunán egészen Budapestig.

Kifutott Passau kikötőjéből tegnap délelőtt az „európai bárka”, amelynek fedélzetén mintegy hetven német és magyar művész – köztük írók, zenészek, színészek –, továbbá újságírók és politikusok, valamint elsősorban fiatalok hajóznak a Dunán egészen Budapestig.

Az úgynevezett „Bárka-Európa” program a Németországban zajló magyar kulturális évad egyedülálló eseménye. A hajót jelképesen már a múlt hét közepén útnak indította Szili Katalin magyar parlamenti elnök és Bernd Neumann német szövetségi kulturális államminiszter, hangsúlyozva a két ország közötti kulturális kapcsolatok jelentőségét.

Mint Masát András, a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum igazgatója elmondta: a hajó Passauból Linz, Bécs, Pozsony és Esztergom érintésével július 14-én érkezik Budapestre. A program a Duna mítoszai és a folyóhoz kapcsolódó zeneművek jegyében zajlik. A hajókirándulás szervezői, illetve résztvevői a közös európai kulturális értékekre kívánnak rávilágítani, különös tekintettel a Duna-menti országok közötti kulturális együttműködésre. A két fő szervező a berlini Collegium Hungaricum, valamint az ún. Német Mesekultúra Központ.

A Dunán hajózók – köztük egy német és egy magyar diákkórus – olyan utazáson vesznek részt, melynek során fedélzeti beszélgetések, illetve egyéb programok keretében az európai kultúra közös gyökereit ismerhetik meg. Segítségükre lesznek ebben olyan tekintélyes írók, mint Márton László és Kukorelly Endre vagy Thomas Brussig és Anita Stelling. A holnapi bécsi kikötést kissé hosszabbra tervezik, az ottani Collegium Hungaricum ad helyet ugyanis az említett írók és Masát András beszélgetésének.

A hajóút finanszírozója Bernd Neumann kulturális államminiszter hivatala. A miniszter a hajót jelképesen útnak indító, elmúlt heti beszédében nemcsak a két országot szorosan összekötő történelmi, továbbá kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokról beszélt, hanem ismételten kiemelte: Németország soha nem felejti el azt a szerepet, amelyet Magyarország 1989-ben a határnyitással, az egykori keletnémetek ezreinek kiengedésével Európa és Németország újraegyesítésében vállalt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?