Elhunyt Rod Steiger

Los Angeles. Hetvenhét éves korában Los Angelesben elhunyt Rod Steiger, a világhírű amerikai filmszínész. Halálát tüdőgyulladás és veseelégtelenség okozta.
A markáns arcú, jellegzetes arcjátékú, tagbaszakadt Rod Steiger 1925. április 14-én született a New York állambeli West Hamptonban.

Los Angeles. Hetvenhét éves korában Los Angelesben elhunyt Rod Steiger, a világhírű amerikai filmszínész. Halálát tüdőgyulladás és veseelégtelenség okozta.

A markáns arcú, jellegzetes arcjátékú, tagbaszakadt Rod Steiger 1925. április 14-én született a New York állambeli West Hamptonban. A Lee Strasberg és Elia Kazan vezette New York-i Actor’s Studióba járt, egyszerre indult filmes karrierje Marlon Brandóval: egy munkástestvérpárt alakítottak Kazan A rakparton című filmjében. Kazan később emlékirataiban megemlítette, hogy Steiger úgy érezte: Brandót jobban szereti. Ez a sértettség azonban még erőteljesebbé tette játékát.

Steiger egész pályája során kereste a nagy kihívásokat, talán ezért is tudta meggyőzően alakítani a mozi- és tévéfilmekben Mussolinit, Raszputyint, XXIII. János pápát, Rudolf Hesst, Pilátust Franco Zeffirelli Názáreti Jézusában, Al Caponét vagy éppen Napóleont Szergej Bondarcsuk Waterloo című filmjében.

Alkata miatt gyakran kellett rossz embereket játszani: Carlo Lizzani Kezek a város felettjében gátlástalan ingatlanspekulánst alakított, Sergio Leone Maréknyi dinamitjában vadnyugati banditát, ő volt Omar Sharif ellenfele David Lean Doktor Zsivágójában. Pályájának csúcsát azonban Gillespie seriff jelentette Norman Jewison: A forró éjszakában című alkotásában. Az amerikai mélydéli kisváros fajgyűlölő seriffjének figurája, aki egy gyilkossági ügy megoldása során kénytelen elismerően kezet fogni a városba tévedt fekete kollégájával, a Sidney Poitier által játszott Virgil Tibbsszel, Oscart ért neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?