Elhunyt Aretha Franklin

Hosszú betegség után, 76 éves korában meghalt Aretha Franklin, a soul királynője. Az amerikai énekesnő állapo-tának súlyosbodását hétfőn közölték a hírügynökségek.Aretha Franklinnél 2010-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot.

Hosszú betegség után, 76 éves korában meghalt Aretha Franklin, a soul királynője. Az amerikai énekesnő állapo-tának súlyosbodását hétfőn közölték a hírügynökségek.

Aretha Franklinnél 2010-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Tavaly novemberben lépett fel utoljára az Elton John AIDS Alapítvány javára szervezett New York-i zárt körű rendezvényen.Utolsó nyilvános koncertjét 2017 augusztusában adta Philadelphiában, előtte pár héttel bejelentette, hogy nem lesz több fellépése. „Csodálatos műsor volt, noha Aretha akkor már kimerültséggel és kiszáradással küzdött” – írta az utolsó koncertről Roger Friedman kritikus.

Hosszú pályafutása során az énekesnő 18 Grammy-díjat kapott (1968 és 1975 között minden évben neki ítélték oda a legjobb rythm and blues énekesnőnek járó Grammyt). Húsz dala szerepelt az Egyesült Államokban a hivatalos slágerlista élén, és ő volt az első női előadó, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába (Rock and Roll Hall of Fame). Legismertebb slágerei közé tartozik a Day Dreaming, az I Never Loved a Man, a Chain of Fools, a You Make Me Feel Like A Natural Woman, a Jump to It és az A Rose Is Still A Rose. Lemezei több mint 75 millió példányban keltek el, és három amerikai elnök beiktatásán is énekelt, legutóbb 2009-ben Barack Obamáén. 2005-ben George W. Bush akkori elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adta át neki.

Több mint ötven éven át Aretha Franklin testesítette meg a popzenében az öntudatos, saját lábán álló, saját tehetségének köszönhetően boldoguló nőt, afroamerikaiként pedig gyakran szót emelt a rasszizmus ellen, ami előtte kizárólag férfi előadókra volt jellemző. Ragyogó tehetségével még a közepes számokat is érdekessé tudta tenni, sokan a könnyűzene eddigi történetének legjobb énekesnőjeként tartják számon, aki fiatal pályakezdők százezreire volt hatással az egész világon.

Aretha Franklin egy híres baptista prédikátor lányaként született Memphisban, 1942-ben. Már gyermekkorában gospelt énekelt, előbb a templomi kórus tagjaként, majd szólistaként, és csak 18 éves kora után kezdett érdeklődni a világi zene iránt. Ekkor tudatta édesapjával, hogy a továbbiakban Sam Cooke-kal kíván dolgozni a popzene világában.

Karrierje 1966-tól kezdett felívelni, amikor az egyik vezető lemezkiadóhoz, az Atlantic Recordhoz került, ahol Jerry Wexler producer a híres Muscle Shoals Rhythm Section mellé állította. Két évvel később már saját zenekara volt, és az Egyesült Államokban, valamint Európában is Lady Soulként emlegették. Neki köszönhető, hogy ez az alapvetően amerikai stílus gyökeret eresztett Európában. Gospel-gyökereihez mindig hű maradt, énekstílusa a soul és a gospel sajátos, utánozhatatlan keveréke volt. Zongorán is kiválóan játszott, gyakran kísérte saját magát.

Az 1960-as években extravagáns megjelenéséről volt közismert, gyakran nercbundában, tollakkal díszített öltözékekben lépett fel, amiért sokszor kritizálták az állatvédők. Olyan művészekkel kötött életre szóló barátságot, mint Dionne Warwick, Mavis Staples és Cissy Houston, aki a Sweet Inspirations nevű lánycsapat tagjaként többször együtt énekelt Aretha Franklinnel. Cissy lányának, Whitney Houstannak ő lett a keresztanyja. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?