Élhetünk-e másként?

<p>Kis jubileumot ünnepel a 2014/2015-ös évadban a kassai Thália Színház. Negyvenöt évvel ezelőtt, 1969. november 29-én tartotta első bemutatóját a teátrum: az alapító társulat Carlo Goldoni Két úr szolgája című vígjátékával állt színpadra. Most a 45. évad klasszikus magyar színművel kezdődik, utána látványos zenés produkciót, majd a szezon másik részében groteszk jegyeket hordozó kortárs drámát és operettet láthat a közönség.</p>

LAKATOS KRISZTINA

A műfaji sokszínűség mellett az évad másik szervezőelve az „Élhetünk-e másként?” felvetés. „Élhetünk-e másként a színházban? Amikor sokszor úgy érezzük, döglődünk, és a politikának nem érdeke, hogy odafigyeljen a kultúrára, jöhet-e változás? Élhetünk-e másként Kassán? A kulturális fővárosként töltött év tapasztalatait most dolgozzuk fel, és adott a kérdés: fenntartható-e a kultúra iránt fellendült érdeklődés? Élhetünk-e másként a Felvidéken? Van-e bátorságunk megfogalmazni az elképzeléseinket, hallatni a hangunkat? Élhetünk-e másként a társadalomban, vagy tartósan fennmarad a mai társadalomnélküliség állapota? Élhetünk-e másként a világon? Meg tudunk-e egyezni az alapvető szabadságokban, jogokban, kötelességekben mi, emberek? Az évad előadásai ezekre a kérdésekre keresik a választ egy-egy területen” – mondta el kérdésünkre Czajlik József, a Thália Színház igazgatója.

Négy új nagyszínpadi produkciót kínál a színház a következő hónapokban. Az évad első fele az előzetesen beharangozottakhoz képest kis változást mutat: a Thália első, novemberi bemutatója Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendája. Az előadás érdekessége, hogy a népszerű magyar színdarabot a kiváló szlovák rendező, Ľubomír Vajdička állítja színpadra, aki a 2012/2013-as évadban már rendezett a színházban: Yasmina Reza Művészet című darabja volt az első magyar nyelvű munkája. Említést érdemel, hogy Muskátné szerepében Kövesdi Szabó Mária lép színpadra – ő a mai kassai társulat egyetlen olyan aktív tagja, aki ott volt az 1969-es alapítók között.

A második premier, decemberben a The Casting című musical lesz, amely minden idők egyik legnagyobb Broadway-sikere, a Chorus Line ihletésére született, és az ismert sztori előzményeit meséli el. A történet egy szereplőválogatásra kalauzolja el a nézőt. Néhány szerencsés kezdő színész előtt esély nyílik, hogy bekerüljenek egy szuperprodukcióba, de a sikernek persze ára van. Csányi János rendezésében vagy harminc világsláger hallható; a budapesti Magyar Színház és Film Intézet produkcióját vendégelőadásként kínálja a Thália a bérleteseknek.

A tervek szerint februárban mutatja be a kassai társulat Kerékgyártó István Rükverc című kortárs darabját, melyet a Thália kérésére kifejezetten kassai viszonyokra dolgozott át a szerző. A színmű Kassai (lecsúszott) polgárok alcímmel szerepel majd a plakátokon, ezzel is utalva a város ikonikus írója, Márai Sándor A kassai polgárok című drámájára. A gesztus azért is fontos, mivel a 2013/14-es évad utolsó bemutatója éppen A kassai polgárok volt, így egyszerre szerepelhet a Thália Színház repertoárján a két darab, a középkori Kassán játszódó és a jelenkori várost felidéző példázat, emberi történet, korkép.

A 2014/2015-ös évad kassai bemutatóinak sorát Hervé–Millaud–Meilhac könnyed és bájos operettje, a Nebáncsvirág zárja áprilisban. De a műfaji kínálatnak még nem értünk a végére. Czajlik József elmondta: legalább két előadással folytatódik a Kassai táncestek sorozat, melynek keretében jelentős koreográfusok, táncművészek produkciói vendégszerepelnek a Tháliában, továbbá komoly tárgyalások folynak a Magyar Állami Operaházzal, hogy a Gördülő Opera program valamelyik előadása – azaz egy tájolni képes operaelőadás – Kassán is látható legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?