Kultúra

Életvilágok Csángóföldön

Budán, a Krisztinavárosi estéken Váradi Levente fotográfus, a Közelítés hagyományőrző program egyik alapítója tartott vetített képes előadást Életvilágok Csángóföldön címmel. Az eseményre a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola Díszterme szépszámú közönséggel telt meg.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. július 29. 10:46

Életvilágok Csángóföldön
(Fotók: Váradi Levente)

Számomra azért is fontos volt e bemutató, mivel a művésszel egy hosszabb riportkörúton járhattam be a vidéket, s a fotók bennem is szép emlékeket idéztek. Előttem van, amikor kiszálltunk a sokat megért autóból valamelyik kis gyimesi faluban, s Levente számára megelevenedett a világ. Mindenkit ismer, mindenki szeretettel fogadta őt. Míg kezemben a magnó működött, addig ő a fényképezőgépével rögzítette a látottakat.

A művész a hagyományok őrzője, maga is sokáig táncolt különböző együttesekben. „Tizenéves forma srác lehettem, amikor az általános iskola néptánctermébe először beléptem” – kezdte történetét. Fotográfusként több – legutóbb a Végtelen motívum című – albumban örökítette meg a pillanat, s a tánc varázsát. A képíró Csángóföld szerelmese és kiváló ismerője. Számtalanszor járta végig falvait kamerával és fényképezőgéppel a kezében, az esten ezeket az élményeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Az előadó egy archaikus kultúrába vezetett el bennünket, Gyimes és Moldva csángó vidékeire. A film- és képkockákon emberi sorsok elevenedtek meg, öröm és bánat tükröződött az arcokon.

01

A szürke hétköznapok, ünnepek, családi események részesei lehettünk egy olyan közegben, amely évtizedekig elzárva élte világát a Kárpát-medencei magyarságtól mesterségesen elszakítva. Találkozhattunk az örök vidám öregasszonnyal, akinek hétköznapjaiba fényt visz a hétvégi táncház, a fiatal tehetséges leánykával, aki a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen ért el szép eredményt.  Váradi Levente bemutatkozása több volt, mint előadás. Egy művész vallomásának tekinthetjük inkább. Krónikás is egyben, hiszen riportalanyai közül sokan – mint például a somoskai „cicelő” Kati néni, aki két cseresznyelevélből csiholt ki dallamot – már nem lehetnek köztünk. Sajnos többi beszélgetőtársunk is idős ember volt, minden nap érkezhet egy újabb gyászjelentés.

02

„Különösen megkapó számomra a bákói román Csángó Fesztiválon készített fotó – válogat a felvételekből kérésemre Levente. – E seregszemlén a csángó vidék falvaiból érkezettek adnak műsort, s meghívják a régióból a zenészeket és táncosokat is. Megjegyzendő, hogy a fellépők háromnegyede idősebb asszony, hiányoznak a fiatal lányok és a fiatal és idősebb férfiak. A második felvételen a Bibliát olvasó idős hölgy Benke Katalin, a már említett »cicelő«, aki magyar nyelvű énekeskönyvébe feledkezik bele. A harmadik képen, a magyarfalusi Néne Luca, a kis meghajlott hölgy látható, aki számtalan történetével kápráztatta el a gyűjtőket, így Iancu Laurát is.”

(csz)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.