Kultúra

Elérkezett az elfogadás ideje

Kassa | „Úgy néz ki, hogy ha rövidesen nem változik a helyzet, akkor az egész 2020/2021-es évadot átvisszük a következő évre” – mondja Czajlik József rendező, a kassai Thália igazgatója. A színház már januárban visszahívta az idei bérleteket.
Lakatos Krisztina

2021. március 23. 19:17

színház
Március 25-én, csütörtökön 19 órától online nézhető meg a Parasztopera  (Németi Róbert felvétele)

A koronavírus őszi második, majd aktuálisan ránk zúduló harmadik hulláma által behatárolt évad eddigi mérlege egy online térben megtartott premier, valamint két függőben levő próbafolyamat Kassán. „Elérkezett az elfogadás ideje. A korábbi hónapokban folyamatos volt az izgalom, hogy mi lesz, mikor nyithatunk, mikor játszhatunk, meg a frusztráció, amikor sokadszor kellett átütemezni a terveinket. Két-három hetente toltuk a bemutatókat, toltuk a felújítókat, toltuk az előre egyeztetett vendégjátékokat, toltuk a pályázatokon elnyert pénzek lejátszását... Aztán szembesültünk azzal, hogy csak nőnek a restanciák. Be kellett látnunk, hogy ez egy ilyen, bezárkózottabb időszak. Közeledik az évad vége, és sehol sem tartunk. Így eljutottunk addig a pontig, hogy valószínűleg az egész 2020/2021-es évad a következő évre marad” – magyarázza Czajlik József.
A Thália eredetileg 4 (vagyis tulajdonképpen 5) nagyszínpadi bemutatót tervezett a folyó (vagyis tulajdonképpen nem folyó) évadra. Az első a hányattatott sorsú Parasztopera volt Rédli Károly rendezésében; ez a premier még az előző, jubileumi évad végéről csúszott át az őszbe. 2020 tavaszán már folytak a próbák, amikor a koronavírus-járvány első hulláma miatt bezártak a színházak – hogy aztán az őszi körben, a második hullám erősödésével, többszöri halasztás után a Thália úgy döntsön, legalább a zárt körű online bemutatóig eljuttatja a produkciót. Ez megtörtént, bár a kezdetben vizionált streamingszolgáltatós megoldás helyett – ahogy Czajlik fogalmaz – maradt a „kőkorszaki” változat: a színház 2019/20-as bérletesei a YouTube-on nézhették meg az előadás felvételét. A kassai direktor hozzáteszi, mérlegelik, hogy a jövőben online jegyvétel fejében a szélesebb közönség számára is elérhetővé tennék a Parasztoperát, azokkal a további produkciókkal együtt, amelyekről megfelelő minőségű felvétel készült.
Tervben volt a Tom Sawyer kalandjai című családi musical színpadra állítása, amelyet a nagy sikerű Légy jó mindhalálig egyfajta folytatásának szánt a Thália, ám a jelen helyzetben – érthető okokból – a gyerekszínészek bevonását igénylő munkát elengedte a színház. Kiss Judit Ágnes Karantén című drámáján, valamint Tom Ziegler Grace és Gloria című darabján viszont a lehetőségek szerint dolgozik a kassai társulat. Czajlik József megjegyzi, az online próbákkal eljutottak addig, ameddig lehetett, most már közös, fizikai próbákra lenne szükség. Elvi esély még van Goldoni Bugrisok című komédiájának bemutatására is, Matusek Attila irányításával áprilisban kezdődne a próbafolyamat. 
„Sok az ismeretlen tényező ebben az egyenletben. Azt sem tudjuk, mikor mehetünk vissza a színházba dolgozni – mondja Czajlik József. – A mi helyzetünk más, mint a Jókai Színházé. Tavaly tavasszal a kormány egységesen bezárta a színházakat, de utána a döntést a fenntartók hatáskörébe utalta. Kassa megye úgy rendelkezett, hogy minden kulturális intézmény köteles minden dolgozóját home office-ba küldeni, akinél ez megoldható. A kassai helyzetet elnézve, érthető a döntés: a fenntartó a biztonságot tartotta szem előtt. Esetünkben mindenki, aki tud, otthon dolgozik, illetve ügyeleti rendszerben járnak be a kollégák a halaszthatatlan ügyeket intézni. 
Ha egyszer kinyithatnak a színházak, és nemcsak, hogy bemehetünk dolgozni az épületbe, hanem előadásokat is tarthatunk, van mit felújítanunk. A tavalyi évadunk a Noszty fiúnál akadt el – abból még bérletes előadásaink is elmaradtak. Szeretnénk élőben is bemutatni a Parasztoperát, a két egyfelvonásost... Az viszont biztos, hogy a 2020/2021-es évadban csak meghirdetett előadások lesznek, hiszen az idei bérleteket már januárban visszahívtuk, és mindenkinek, aki igényelte, visszafizettük az árát.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az új rimaszombati kórház látványterve (BBSK-felvétel)

Teljesen megújulhat a rimaszombati kórház

Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

közgyűlés

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.