Éjféli mise amerikai gyóntatóval

Már Cannes sem a régi. S ha ezt Jean-Marc Barr, a félig francia, félig amerikai, de teljes mértékben francia vizekről indult (bár Németországban és Angliában is éveket töltött), az egész világon nagy népszerűségnek örvendő, „delfinlelkű” színész állítja, akkor bizonyára van benne valami.

Szabó István és Stellan SkarsgardČTK-felvételekCannes már csak filmes nagyvásár. Piac, ahol eladni és (jó áron) venni egyformán fontos. Az üzlet mögött pedig nincs pompa és elegancia, ez a producerek kőkemény világa. Sztárnak lenni Karlovy Varyban élvezet. Ez még mindig Jean-Marc Barr állítása. De hasonlóképpen érezhetnek az angolok is. Michael York boldog volt, amikor éppen harmincéves filmjével, a Kabaréval Karlsbadba hívták. Forgatott már itt. A gyűrűben egy náci orvos fiát játszotta, s azóta várta, hogy egyszer munka nélkül is kellemes napokat tölthessen a városban. Ez most meg is történt. És hogy még boldogabb lehessen: az elmúlt évtizedek során nyújtott filmes alakításaiért a város elismerését kapta.

York, bármilyen furcsán hangzik is, a tegnap sztárja, Hugh Grant, akit pár évvel ezelőtt egy színes bőrű „micsodanővel” csíptek nyakon (?), s ezzel a teljesítményével minden addigi alakítását felülmúlta, harmincvalahány éve ellenére is mai sztárnak számít. Karlsbad idei fesztiválján ő is itt lett volna, ha a producere is így akarja. A meghívást tudniillik elfogadta, mert mint válaszlevelében írta: nagyon sok angol kollégája biztatta, hogy csak jöjjön, itt aztán remekül fogja érezni magát, lesik s teljesítik minden óhaját. Producere azonban az utolsó pillanatban mégsem engedte. About a Boy című legújabb filmjével, amelyben egy gazdag és gondtalan londoni playboyt játszik, végül is Japánba küldte és nem Karlovy Varyba, ahol ez lesz a fesztivál záróakkordja. Levelében Hugh Grant azonban azt is elárulta: a pokolba kívánja a film producerét. Ilyen rossz érzéssel még soha sehova nem utazott, a szerződésében azonban az is ott van, hogy a filmmel kapcsolatos reklámhadjáratot a producer megítélése szerint kell szolgálnia.

Karlovy Vary egyébként valóban tejben-vajban fürdeti meghívott vendégeit. A fesztivál évről évre nagyobb anyagi támogatást élvez, ennek eredményeként aztán évről évre puccosabbnak tűnik. Az idén például már a sztárok sem fényes hintókban vonultak végig a Kolonnádon. Ezüst színű luxuskocsikban suhantak, így aztán közelről csak azok láthatták őket, akik már órákkal a nyitóceremónia előtt a fesztiválpalota királykék szőnyeggel borított lépcsői előtt tolongtak.

Szabó István, a Mephisto Oscar-díjas rendezője akkor kapta az első nagy tapsot, amikor legújabb alkotása, a Szembesítés bemutatója előtt, éjjel fél tizenkettőkor azt mondta a Thermál Szálló nagymozijában: izgult, hogy ilyen későn hányan lesznek kíváncsiak súlyos erkölcsi kérdésekkel foglalkozó, négy emberre összpontosító kamaradrámájára. A Furtwängler-történet kvalitásai azonban az éjszaka kellős közepén is erős hatást gyakoroltak a nézőkre. A százöt perces film végén valósággal tombolt a közönség. Szabó István azonban mindebből már semmit sem hallhatott, hiszen filmjének főszereplőjével, most Lars von Trier felfedezettjével, a Hullámtörők szerencsétlenül járt tengeri olajfúrójával, Stellan Skarsgarddal beszélgetett valahol. Skarsgard ugyanis az elmúlt hónapokban Kambodzsában forgatott. A Furtwängler-film éjféli mise volt a fesztiválon. A jeles német dirigens és Steve Arnold, a nácitalanítlás amerikai vezetője, a megszállott igazságkereső hatalmas szellemi párharcáról szól, amelyben „gyónó” és „gyóntató” egyetlen pillanatra sem ereszti el erős szorításából a közönséget. Furtwängler, mint ismeretes, szoros kapcsolatokat ápolt a hitleri rendszerrel, magas kultúrpolitikai pozícióját kihasználva azonban több zsidót mentett meg a biztos haláltól. Bűnös vagy becsületes? – ez itt a kérdés. Szabó István filmje egyértelmű választ ad rá. Nagy horderejű, becsületes munka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?