Egyetlen lélegzettel

Róma. Királynőket, megejtett ártatlanságokat, rejtélyes szépségeket egyaránt alakított már Monica Bellucci, volt Mátrix-hősnő és Mária Magdolna is. A mai olasz film elsőszámú szex-szimbólumára nehéz feladat vár: a nagytehetségű, tragikus sorsú olasz-egyiptomi énekes-színésznőt, Dalidát kell alakítania.

Róma. Királynőket, megejtett ártatlanságokat, rejtélyes szépségeket egyaránt alakított már Monica Bellucci, volt Mátrix-hősnő és Mária Magdolna is. A mai olasz film elsőszámú szex-szimbólumára nehéz feladat vár: a nagytehetségű, tragikus sorsú olasz-egyiptomi énekes-színésznőt, Dalidát kell alakítania.

A film többszörös évfordulóhoz is kötődik: májusban lesz 20 éve, hogy a sanzon és a beat műfajában egyaránt elismert, mély hangú énekesnő, aki legnagyobb nemzetközi sikerét a Zorba, a görög betétdalával aratta, Párizsban öngyilkosságot követett el. Januárban volt 40 éve, hogy szintén önkezével vetett véget életének a sanremói fesztivál kudarca után Dalida egyik nagy, ha nem a legnagyobb szerelme, Luigi Tenco olasz énekes-zeneszerző. Ráadásul jövőre lesz Tenco születésének 70. évfordulója, és a halála után kultikus figurává lett művész életművének széles körű megismertetésére újabb alkalom nyílik.

Az Egyetlen lélegzettel munkacímű alkotásra, amelyet Luca Pellegrini rendez, várhatóan nemcsak Monica hívei tódulnak majd, hanem azok a lányok is, akik élnek-halnak az olasz mozi új férfiszépségéért, Riccardo Scamarcioért: ő alakítja majd a melankolikus, depresszióra hajlamos Tencót – írta a Panorama című olasz hetilap.

A film éppen a baljós 1967-es sanremói fellépést állítja a középpontba, ahol Dalida és Luigi énekelték Tenco dalát, a Ciao amore ciaót. A dalt már az előzsűri sem akarta beválogatni, de a legenda szerint az akkor népszerűsége csúcsán lévő Dalida visszalépéssel fenyegetőzött a canzone kizárása esetére. Az elődöntőkből azonban a szerzemény nem jutott tovább, és Tenco, máig tisztázatlan körülmények között, öngyilkos lett. Bár búcsúlevelet is hagyott, amelyben azt írta, hogy tettét tiltakozásnak szánta a zsűri és a közönség ízlése ellen, a mai napig élnek azok a feltételezések, hogy megölték.

Néhány nappal később Dalida is öngyilkosságot kísérelt meg, de akkor még megmentették. Az énekesnő hamarosan végleg Párizsba költözött, magánélete soha többé nem rendeződött, és 1987. május 2-án a francia fővárosban végzett magával. „Bocsássatok meg, nem bírom elviselni az életet” – írta búcsúlevelében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?