Egyelőre nem költözik Prágába Alfons Mucha szláv történelmi festményciklusa

Prága |

<p>Egyelőre mégsem költözik vissza Prágába Alfons Mucha cseh festő híres, a szláv történelmet megörökítő festményciklusa, amely majdnem fél évszázadig a dél-morvaországi Moravský Krumlov kastélyában volt kiállítva.</p>

Jaroslav Mokrý, Moravský Krumlov polgármestere ugyanis hétfőn a Mucha család kérésére megtiltotta a mintegy 20 nagyméretű vászonból álló Szláv eposz leszerelését az eddigi helyéről. Ezt maga a polgármester közölte a sajtóval.
A polgármester azután közölte döntését, miután Prágából Moravský Krumlovba indult egy szakértői csoport, amely leszerelte volna a vásznakat, s előkészítette volna őket a fővárosba való átszállításra. Prága városa bírósági úton megtámadhatja a polgármester döntését, amely a hatályos cseh jogszabályokon - konkrétan a polgári törvénykönyvön - alapszik.
Mokry döntését azzal indokolta, hogy jogbizonytalanság van a művet Prágának adományozó dokumentum körül. Amíg ezt nem tisztázzák, addig szerinte a műnek Moravský Krumlovban kell maradnia.
Mucha, a szecesszió európai nagymestere festményciklusát Prágának adományozta, de azzal a feltétellel, hogy méltó helyen állítják ki őket. A város ezt akkor meg is ígérte, de az ígéret teljesítésére valahogy sosem került sor. Többször is felmerült az az ötlet, hogy egy új galériát kellene építeni a festményeknek, de ez sem valósult meg. Így a képeknek az utóbbi 45 évben Moravský Krumlov adott otthont. Prága önkormányzata a közelmúltban döntött úgy, hogy "hazahozza" értékes tulajdonát, s az a szintén szecessziós építészeti remeknek tartott Kiállítási Palotában kap helyet.
Jan Mucha, Alfons Mucha unokája, aki a festő örökségét kezeli, azonban elégedetlen a döntéssel, s azt szeretné, ha 2015-re egy új galéria épülne a Szláv eposz számára. Mint mondta, ellenkező esetben más cseh városokkal próbál meg egyezkedni. Prága szerint ez azonban nem reális, mert a Szláv eposz a cseh főváros tulajdona.
Jirí Wolf, a cseh főváros önkormányzatának szóvivője kijelentette: Prága képviselői már tárgyaltak Mokrýval arról, hogyan oldhatnák meg az új helyzetet. Prága álláspontjáról várhatóan kedden adnak tájékoztatást a sajtónak. Várhatóan azonban Prága és Moravský Krumlov vitáját csak a bíróság fogja eldönteni.
Moravský Krumlovban a főváros önkormányzatának döntése nemtetszést, sőt tiltakozási hullámot váltott ki. Vasárnap legalább ezer ember tüntetett a képek elszállítása ellen - közölte Jaroslav Mokry polgármester.
"A tiltakozásokat természetesen nem a város szervezi. Örülünk azonban annak, hogy a közvélemény osztja álláspontunkat. Szerintünk Prágának addig nem volna szabad elszállítania a képeket, amíg nem teljesíti a festő akaratát, s nem épít megfelelő galériát a műnek" - hangoztatta a polgármester.
Mucha Szláv eposza a dél-morvaországi kisváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt. Az utóbbi három hónap alatt mintegy 25 ezer ember tekintette meg. A kiállítási teremben zenei koncerteteket is rendeztek. A polgármester nem titkolja, hogy a város számára a híres mű elköltöztetése komoly anyagi veszteséget is jelentene.
Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivančice morva kisvárosban (ma Cseh Köztársaság, akkor osztrák tartomány), apja második házasságából, aki előzőleg három árvával maradt özvegyen. Az art nouveau nagymestere 1939. július 14-én Prágában halt meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?