Egy tékozló ifjú levelei – könyvbemutató Esztergomban

Esztergom |

<p>Az esztergomi Kaleidoszkóp Házban tartotta legújabb könyvének bemutatóját a felvidéki származású, emigrációba kényszerült költő, Wernke Bernát. Az avantgard kései utódjaként aposztrofálja magát, verseit magyarul és németül írja.</p>

A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában megjelent Egy tékozló ifjú levelei című verseskötet a boldog békeidőkbe, 1911-be kalauzolja az olvasót. A könyv címadó hőse mesebeli vándorlegényként vág neki a világnak. Kalandjairól részletesen beszámol a Szepes megyei Iglón lakó nénjének, Nathália úrasszonynak. A századforduló hangulatára, nyelvezetére jellemző stílusban fogalmazott leveleket álomszerű, Wernke Bernátra jellemző, különös asszociációkban bővelkedő versek váltják.

„A kötetben gyermekkorom helyszínei és a felvidéki őseim elbeszéléseiből ismert helyszínek elevenednek meg” – nyilatkozott lapunknak a költő. A szürrealisztikus álomvilág történései között személyes utalások és élmények – például egy kikosarazás emléke – is szerepelnek.

Wernke Bernát az emigrációban töltött évek alatt kapcsolatban állt a párizsi Magyar Műhellyel és a müncheni Új Látóhatárral is. Ott volt a müncheni Strassenkater (Utcai Kandúrok) megalapításánál is.

„Távozásom előtt tanárként dolgoztam. Mivel nem akartam semmiféle szervezethez, párthoz tartozni, gyanús lettem. Állandó hatósági ellenőrzéseknek, zaklatásoknak voltam kitéve. 1981-ben döntöttem úgy, hogy külföldre távozom” – mesélte Wernke Bernát.

A kötetet Kaposi Endre esztergomi tanár és festőművész aforizmái és Bugyács Sándor párkányi festő egyedi grafikái teszik teljessé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?