Egy szent nemi élete – lángolni fognak az orosz mozik

Moszkva |

<p>Engedélyezték a II. Miklós cár szerelmi viszonyáról szóló film vetítését Oroszországban.</p>

Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazása ellen vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok is tüntettek.  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"284586","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A nagyszabású, látványos produkció Alekszej Ucsityel filmje, és többszöri halasztás után végül október 26-ától kerülhet a mozikba, 16 éven felüliek számára. A forgalmazási engedély megadását bejelentve a kulturális minisztérium illetékes vezetője, Vjacseszlav Tyelnov Moszkvában azt hangoztatta, hogy a filmben nincs semmi tiltott dolog, jogilag nem lehet fogást találni rajta, és az emberek választhatnak, hogy megnézik-e vagy sem.  A forgalmazási engedély Oroszország egész területére vonatkozik, annak ellenére, hogy az észak-kaukázusi muszlim köztársaságok, mint Csecsenföld vagy Dagesztán, azt kérték az orosz kormánytól, hogy az ő területükön a hit védelmében tiltsa be a trónörökös és a táncosnő szerelmi viszonyáról szóló alkotást. Tyelnov ugyanakkor közölte, hogy a régiók helyi kormányzatai a területükön élő népek hagyományait és szokásait figyelembe véve szabadon dönthetnek arról, hogy bemutatják-e a filmet vagy sem. Pravoszláv aktivisták hónapok óta heves kampányt folytatnak a film ellen, amely szerintük meggyalázza a kivégzett és a pravoszláv egyház által szentté avatott cár emlékét és sérti a hívők vallási érzelmeit. Júliusban ortodox hívek ezrek gyűltek össze éjszakai imára a film ellen, egy csoport a filmet vetítő mozik felgyújtásával fenyegetőzött, Natalja Poklonszkaja, a Krím félszigeti parlamenti képviselő pedig többször is az ügyészséget küldte a rendezőre különféle ürügyekkel. Egyik különösen heves ellenzője lett a filmnek Ramzan Kadirov csecsen vezető. A filmben a német Lars Eidinger alakítja a cárevicset, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?