Egy szál nővel a szalonban

Kitűnő hangulatban, egymáson s magukon élcelődve, egymást s magukat a beszélgetésben túllicitálva tartották meg csütörtökön a dunaszerdahelyi Vámbéry Kávéházban az Ezüstszálon című interjúkötet jelen levő szereplői a könyv bemutatóját. Barak László, Bereck József, Esterházy Péter, Grendel Lajos, Hizsnyai Zoltán és Tőzsér Árpád jelenléte telt házas premiert eredményezett.

Cs. Liszka Györgyi a bemutatón is részt vevő beszélgetőtársaival Cs. Liszka Györgyi nem szokványos kötetének bemutatója nem szokványosra sikeredett: a „beszélgetőkönyv” ugyanis nem bemutatásra került, hanem parázs beszélgetés tárgyává tették. Tehették, hiszen a könyv megbeszélésében részt vevők, a fent megnevezett férfiválogatott is válogatott férfiakból, az irodalom neves képviselőiből állt fel – a nyolc interjúalany közül csak Bettes István és Varró Dániel maradt távol. Várható volt, hogy ahol írók és költők ilyen csapata együttesen keresi az őket öszszekötő szerző és az egybegyűltek kedvét, ott jókedvben nem lehet hiány. Ez történt Dunaszerdahelyen is, rácáfolva Esterházy Péternek az Ezüstszálon című kötetben elhangzó egyik mondatára, mely szerint az író nem beszélő állat. Most az is elhangzott, hogy bizony, az író hiú állat is, és jólesik neki, ha figyelnek rá, lesik a szavát.

A másfél órás műsor, melyet a műsorvezető, a Márai Alapítvány elnöke, Hunčík Péter (úgy is mint kommunikációs tréningek szakértője), a szerző és a kötetben megszólítottak tartottak, főként annak megvitatásával telt, hogy mitől ilyen jó ez a könyv – s bár ez az alapkérdés eleve olyan megoldásokat kínált, amelyek a könyvben szereplő írók és írásaik kvalitására vezettek vissza, felvetődött a kérdezés és a hallgatás, valamint a szerkesztés művészetének kérdése is. Hangulatfestő és -emelő tényezőnek bizonyult az is, hogy az érdeklődő és a legkisebb sziporkáért is hálás, kuncogó közönséget szóval tartók társasága 7:1 arányban alakult a férfiak javára. A közönség élőben megtapasztalhatta, miként bírja rá egy profi beszélgető a beszélgetőtársait arra, hogy nyilatkozzanak, mégpedig úgy, mintha ez a nyilatkozás a leghőbb vágyuk lett volna mindig is.

Balról jobbra: Barak László, Bereck József, Hizsnyai Zoltán, Grendel Lajos, Esterházy Péter és Tőzsér Árpád Hunčík Péter fölvetette, hogy egyre kevesebb időnk van beszélgetésre, kérdezésre, válaszolásra, s a könyv legnagyobb erényének a kérdezés technikáját jelölte meg, amihez képest az íráskészség másodlagos. Ezt Esterházy Péter azzal cáfolta, hogy „mindannyiunknak rémes tapasztalatai vannak arról, hogy ha szó szerint leírják azt, amit mondtunk, az a szégyen maga. Az írni tudás ahhoz kell, hogy ami a magnóra került, az papíron is megállja a helyét.” Grendel Lajos: „Végigolvasva a könyvet, arra döbbentem rá, hogy mindegyik interjúban van egy pont, amikor az interjúalany egyszeriben olyasmiről is elkezd beszélni, amiről egyébként nem szeretne.” Tőzsér Árpád rafináltnak nevezte a szerzőt, „mert miközben a kérdései szándékosan az irodalmon kívüli laikus kérdései akarnak lenni, végül mindig elárulja magát, mennyire bennfentes, szakmabeli. Erről elsősorban a válogatása győz meg, ahogyan nyolc emberrel elmondja a magyar irodalmat, s az, amilyen szemelvényekkel kapcsolja össze beszélgetőtársait. Ez igenis szépírói-alkotói munka.” Hizsnyai Zoltán a kérdező személyében, a másikra való odafigyelésben vélte megtalálni a könyv titkát, Barak Lászlónak pedig interjúalanyként és a könyv kiadójaként is dagadt a melle a büszkeségtől.

Végül a közönség élőben is olyan képet kapott a kötet körül felsorakozó társaságról, amilyennek az abban foglaltak mutatják őket: olvasni való jó szerzőknek és hallgatni való jó beszélgetőtársaknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?