Kultúra

Egy séta rögzítése

Penge
Nagy Csilla

2018. december 21. 16:26

Szászi Zoltán új esszékötete egyrészt a tematikus útikönyvek műfaji hagyományába illeszkedik: a gyűjteményes kötetben a szerző Dél-Szlovákia településeit, pontosabban, a régió műemlékeit mutatja be, Almágytól Zemplénig. Az eredetileg az Új Szó Régió rovatába írt, de a kötet számára szerkezetileg, nyelvileg és stilárisan is átdolgozott írások mögött már alig érzékelhető az egykori publicisztika. A gazdag kultúrtörténeti apparátus alapján inkább úgy érzékeljük, hogy a könyv a tudományos ismeretterjesztés igényével is fellép: azt mutatja meg, ami egyedi és kuriózum-értékű; azokat a történeteket mondja el, amelyek már feledésbe merültek, vagy éppenséggel még nem váltak közismertté. Hogy milyen történet kapcsolódik a „Szomorú arcú szentek templomához” (Rimabrézó), és mi az oka annak, hogy „Sört főztek és húst sütöttek a bronzkori temetkezés fölött” (Szilice), illetve hogy Murány vára miért „a sasfészek egy sziklacsúcson”, mindez kiderül a kötetből.

A Madách Egyesület kiadványa egyébként fotókkal gazdagon illusztrált album, amely nemcsak a bejárt tájak és városok látképeit, hanem az ismertetett épületek képeit, sőt a belterekben található freskók, tárgyak fényképét is közzéteszi. További szempont, amely alapján A séta vidéken darabjai megközelíthetők, maga az út: a szerző jellegzetes, anekdotikus stílusában közölt település- vagy épületportréi jól érzékelhetően személyes benyomásokon és élményeken alapulnak – a táj bejárása, a múlt dokumentálása, az emléknyomok makacs rögzítése egyúttal a személyes idő és tapasztalat színrevitele is. 

Mindezek alapján jól érzékelhető, hogy a kötet széles olvasóközönség érdeklődésére tarthat igényt: az irodalomkedvelők, a történelem és a helytörténet iránt érdeklődők, vagy akár a természetbarátok számára is kiváló olvasmány lehet. Az élményelvű olvasást csak a tartalomjegyzék hiánya akaszthatja meg: bár a települések ábécérendben követik egymást, informatív lenne, ha a fejezetcímeket egy blokkban is böngészhetnénk.

Szászi Zoltán: Séta vidéken. Fotók: Szászi Fanni, Szászi Zoltán. Madách Egyesület, Pozsony, 2018, 160 oldal.
Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?