Egy nagymama fiatal férfipartnert keres

<p>Bejáratott biciklin könnyebb megtanulni biciklizni – így mondja valahogy a tapasztalat. De van ennek egy másik verziója is, obszcénebb, de tárgyilagosabb, s az adott filmes témához jobban illeszkedő (ezt eredetiben bátorkodom idézni): na starej p….i sa dobre cvičí.</p>

Ez utóbbit azért lényeges felidézni, mivel ennek a durvának, ámvaló igaznak tűnő bölcsességnek az elfogadása egyben a Nagymama (Babička) című filmnek az elfogadását is jelentheti. Akinek az idézett bölcsesség sérti kifinomult jó érzését, az „ne üljön fel a virtuális biciklire”, azaz: ne üljön be e mozgóképes opusra. Aki viszont egy kicsit is kíváncsi arra, mit hoz magával egy apróhirdetés, amelyet egy nagymamakorú nő ad fel azzal a céllal, hogy intimitásokhoz fiatal partnert találjon, az mielőbb üljön be a moziba, mivel a napokban kezdték vetíteni a cseh filmet.

Amelyből – bár nem törekszik célzatosan tanulságok kimondására – rengeteget lehet tapasztalni, tanulni, megismerni. Például azt, hogy nem is olyan egyszerűek a szexuális vágyak és praktikák, mint ahogy tudatunkba beágyaztuk egyirányúnak és semmilyen másnak. A feladott hirdetésre ugyanis rengetegen jelentkeznek: 650 fiatal férfiú kívánja férfiasságát próbára tenni a Nagymama oldalán. S bár valamennyit nem mutatja meg a film, az is bőven elég, amit megmutat. Teljesen elég ahhoz, hogy felmérjük: nem is olyan egyszerű „bármilyen biciklivel” is ágyba bújni, mivel nem sztereotípiák szerint működik a vágy.

A Nagymama nem is annyira rendezői film. A Nagymama Archleb Tamara forgatókönyve alapján a Nagymama filmje: a Nagymamáé, aki merte vállalni, hogy szembe megy. Szembe azzal, amit egykor tanácsoltak neki. Szembe azzal, amit megengedünk. Szembe a konvenciókkal. Szembe a sznobizmussal. Mindazzal a neveléssel, ami diszkriminál és elnyom. Szembe azzal, ami elvesz, megtagad, nem enged meg. Szembe azzal, ami visszavonulásra, feladásra, vegetálásra degradálja az idős(ebb) kort. S azzal, ami korban ettől eddig méri ki a szerelmet.

Annyiban rendezői film a szlovák Zuzana Piussi cseh színekben elkészített munkája, hogy formát ad annak a lelki-szellemi felmérő vizsgálódás mozgóképes megörökítésének, amellyel nagy nyilvánosság elé kerülhettek azok a megalázó, lealacsonyító, alárendelő viszonyt feltételező vágyálmok, amelyek felszínre kerülve a férfi aktőrökben a Nagymama szándékába, érzéseibe és vágyaiba piszkos lábbal beletaposnak, illúziót rombolnak le – a fiatalabb kor adta felsőbbségérzet, valamint a hamisan felépített férfimagatartás sztereotípia okán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?