Egy kisebbségi mintaegyetem

A Botteni- és a Finn-öböl találkozásánál fekvő Turku – svédül Abo – 160 ezer lakosával Finnország negyedik legnépesebb települése. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a kikötőváros lakóinak 5 százaléka (mintegy 8000 fő) svéd, vagy ahogy Finnországban nevezik: svéd nyelvű.

Az Abo Akademi egyik épületeA jelenleg hatályos finn nyelvtörvény értelmében a kisebbségi nyelv hivatalos használatához egy településen legalább 8 százalékos számarány, vagy minimum 3 ezer fő szükséges. Utóbbi feltételnek eleget téve a svéd nyelv Abóban a finnel minden tekintetben azonos jogokkal rendelkezik, s az élet minden területén vele egyenrangúan használható. A város svéd tanítási nyelvű egyeteme, az Abo Akademi pedig – mely 1919-ben csupán 47 regisztrált hallgatóval nyitotta meg kapuit – az ország egyik legtekintélyesebb, nemzetközileg is elismert felsőoktatási intézménye. Az egyetem rektorával, Dr. Gustav Björkstanddal beszélgettünk.

Rektor úr, milyen szakok végezhetők el Finnországban svéd nyelven?

Az Abo Akademi három campusán – a központi intézet mellett Jakobstadban és Vasában is működünk – az orvostudományok kivételével gyakorlatilag minden egyetemi szak elvégezhető. Intézményünk hét önálló karra tagolódik. Ezek: a művészeti, a természettudományi, a közgazdasági, a társadalomtudományi, a vegyészmérnöki, a hittudományi, a pedagógiai és az ápolástudományi kar. Az oktatás nyelve mindenütt a svéd.

Csak finnországi diákok látogatják az egyetemet?

Jelenleg több mint 7000 hallgatónk van. A legtöbbjük természetesen finnországi, de szép számmal akadnak külföldiek is. Utóbbiak száma ma mintegy 300-ra tehető, és a világ 25 különböző országából – főként persze Európából – érkeztek.

Érkeznek diákok Svédországból is?

Vannak svédországi diákjaink, de ahhoz képest, hogy egyetemünk oktatási nyelve a svéd, számuk nem mondható jelentősnek.

És mi a helyzet a finn diákokkal? Ők milyen arányban iratkoznak be az intézménybe?

Pillanatnyilag hallgatóink 18%-a finn anyanyelvű, ami hozzávetőleg 1000 főt jelent. Hogy miért minket választanak? Egyrészt talán azért, hogy kifejezzék nagyrabecsülésüket egyetemünk magas oktatási és kutatási színvonala iránt, másrészt a svéd nyelv elsajátítása céljából, ami a későbbiekben rendkívül hasznos lehet számukra a munkaerőpiacon.

Az Abo Akademi oktatási nyelve – noha Finnországban járunk – a svéd. Vannak olyan tárgyak, melyeket mégis finn nyelven oktatnak?

Finnül kizárólag a finn nyelv és irodalom szakon folyik oktatás. Egyetemünk alapszabályzata kimondja, hogy az intézmény tanítási nyelve a svéd. Ez az oka annak, hogy az Abo Akademin nem lehetséges finnül tanulni.

Finn oktatóik sincsenek?

Természetesen vannak, oktatói tevékenységüket azonban svéd nyelven kell folytatniuk. Ezért mielőtt kineveznénk őket az adott posztra, vizsgát kell tenniük svéd nyelvből.

Milyen szerepet tölt be az Abo Akademi a finnországi svédek identitásának megőrzésében?

Mint oktatási intézmény, az Abo Akademi elsősorban a Finnországban élő mintegy 300 ezres svéd kisebbség (a teljes lakosság 6%-a – a szerk.) felsőoktatási képzését szolgálja. Rendelkezünk emellett egy komoly – csaknem két és fél millió kötetes – nemzeti könyvtárral, a svéd népi életet, a svéd társadalmat kutató intézetekkel, valamint a svéd kisebbséget megjelenítő múzeumokkal, múzeumi gyűjteményekkel is.

Milyen a kapcsolatuk a finn többséggel?

Kapcsolatunk rendkívül jónak mondható. Jómagam személy szerint a Finnország 21 egyeteméért felelős Egyetemi Rektorok Tanácsának elnöke vagyok.

Rektor úr, az ön véleménye szerint mennyire lehet mintaértékű más régiókban a finnországi svéd kisebbség sokak által kiválónak tartott helyzete?

1983 és 1987 között Finnország kulturális minisztereként több ízben is jártam Magyarországon, s az ottani rádió, televízió jó néhány interjút készített velem a finnországi svéd kisebbség helyzetével kapcsolatban. A mi helyzetünk, úgy vélem, sok szempontból nagyon kedvező. Ezért remélhetőleg jó példaként szolgálhatunk más országok számára is, ahol kisebbségek élnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?