Egy halhatatlan amerikai ikon

dd

Hazájában, az USA-ban nemzeti intézménynek számít, társadalmi ügyekben is aktív, ontja a lemezeket, jelenleg körülbelül nyolcvannál tart. A világjárvány kezdetén ő kesergett leghangosabban, amiért nem turnézhatott. Ütött-kopott gitárjának saját rajongói oldala van. Willie Nelson ma 90 éves.

A countryénekesek közé sorolták a lexikonírók, de ez nem teljesen igaz, mert Willie Nelson szeret kísérletezni, a blues, a rock, a nálunk szinte ismeretlen americana és a folk elemei is megtalálhatóak dalaiban. Ráadásul szívesen dolgozza fel mások szerzeményeit Bob Dylantől Dave Matthewsig, sőt, vénségére két albumot is kiadott Frank Sinatra-dalokból, a másodikat a pandémia idején, csak azért, hogy megmutassa, mennyire jók ezek a számok.

A világ leállását arra is kihasználta, hogy (ha már nem koncertezhetett), maga köré gyűjtse gyermekeit, és a Nelson-banda hetente kétszer családi jammeléssel nyújtott vigaszt az otthonülőknek. (Különleges élmény volt nézni ezeket az adásokat, mivel Willie Nelson hét gyermekéből ketten, Lukas és Micah sugárzóan tehetséges dalszerző-előadók, akik saját zenekaraikkal is stadionokat töltenek meg az USA-ban, de pont emiatt ritkán zenélnek együtt.)

Nehéz kezdetek

A gazdasági világválság közepébe született bele 1933-ban egy Abbott nevű texasi porfészekben. Édesanyja a szülés után pár héttel lelépett, apjára hagyva a babát, aki szintén nem igazán tudott mit kezdeni vele. Willie így a nagyszüleihez került, ők nevelték fel. Hatévesen gitárt kapott, hogy elfoglalja magát valamivel. Kilencévesen már saját dalokat írt, egy helyi zenekarba is befogadták. A zenén kívül semmi más nem érdekelte, folyamatosan tanult és dalokat írt, meglehetősen kevés pozitív visszhanggal. Volt autószerelő, nyeregkészítő, fametsző, olajbányász, porszívóügynök, bibliaügynök, kőműves és kertész, mielőtt lemezlovas állást kapott egy helyi rádióadónál. Ez aztán egyenes utat biztosított számára a zeneiparba, bár első lemezein még meglehetősen bizonytalan volt, túlságosan ragaszkodott a hagyományos, sokak által művelt country zsáneréhez, amely az évek során veszített megbecsüléséből. Csak később kezdett bátrabban kísérletezni, és maradandót alkotni.

Willie gitárja

Kevés gitárnak van saját neve, illetve világszerte ismert története. A Trigger névre keresztelt, nylon-húros veterán hangszert, egy Martin N-20 modellt Willie Nelson 1969-ben vásárolta használtan, féláron. Állítólag saját egyénisége van, amellett, hogy külalakra egyre jobban hasonlít a gazdájához, aki nem hajlandó megválni tőle.

A Martin cég eredetileg egy ismert flamenco-gitárosnak készítette a hangszert megrendelésre (a country-gitárosok inkább fémhúros dreadnought típusú gitárt használnak), aki nem volt elégedett vele, ezért nem vette át. Willie Nelsonnak viszont tetszett a gitár hangzása, olyannyira, hogy ez lett a fő hangszere.

Willie dalai

Willie Nelson hosszú pályafutása során mindig is igyekezett kifejezni elismerését kedvenc dalszerzői iránt. Minden alkalmat megragadott, hogy hálásan a nyakukba boruljon, de azt is hősiesen eltűrte, ha őt ünnepelték.

A mai nap egy ilyen nap, kérjük önöket, kedves olvasók, hogy keresgéljenek a YouTube-on Willie Nelson-dalokat. Ez a lelkes zenerajongó és zenecsináló saját 74 albuma mellett további húsz lemez születésénél volt jelen vendégzenészként. 

A félelmetes Willie

Ő az, aki pontosan tudja, mihez kezdjen, ha váratlan verekedés törne ki egy bárban. Tudja, hogyan kell pacifikálni a randalírozókat. Willie Nelson a modern koreai harcművészet, a GongKwon Yusul 5. danos nagymestere, a mai napig rendszeresen gyakorolja a fogásokat. Ráadásul még a taekwondo kétdanos mestere is, ezt a besorolást négy évvel ezelőtt sikerült megszerznie. Több interjúban is elmondta, hogy sosem használta ki testi erejét, illetve a megtanult harcművészeti fogásokat az edzésen kívüli helyzetekben.

Willie Nelson nagyszabású koncerttel ünnepli születésnapját Los Angelesben, sok vendéggel, és elmondása szerint igyekszik minél több műfajt bevonó, változatos műsort prezentálni.

ff
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?