Egy a művészet száz helye közül

Meglesni a titkot, ahogyan a „semmiből” egy művészi alkotás megszületik – bizonyára sok laikust izgat. S bár egy alkotó művész fejébe soha nem láthatunk be, nem lehetünk tanúi annak, amint „pattan a szikra”, vasárnaptól a somorjai At Home Galleryben a „civilek” is aktív részesei lehetnek egy nemzetközi kiállítás születésének, alakulásának.

Laurence Medori(Somogyi Tibor felvétele) Július 18-án kezdi meg ugyanis a közös alkotást a zsinagógában három képzőművész, a francia Jaqueline Gueux és Laurence Medori, valamint a német Michael Wittasek. Jaqueline Gueux mindennap egy más-más nyelvű szöveggel dolgozik a zsinagógában. Laurence Medori egy „fejlődő feliratot”, rajz és fényjáték segítségével titokzatos alakokat készít, valamint performance-t ad elő, és a lakosság bevonásával közös somorjai sétát tesz. Michael Wittaseknek fényképinstallációi, fény- és fényképfelületi tanulmányai lesznek láthatók az At Home Galleryben. A nemzetközi, Cent lieux d’art, nyár Szlovákiában elnevezésű projektben két hazai egyetemi hallgató, Mayer Éva és Matrka Simon is részt vesz.

S hogy miképpen került a három művész Somorjára? Az ötletadó és az összekötő kapocs Liliane Csuka, a magyar származású, jelenleg Franciaországban élő svájci képzőművész, aki már többször kiállított a zsinagógában. Ő is tagja a Cent lieux d’art (A művészet száz helye) elnevezésű francia képzőművészeti társulásnak, amelyet húsz esztendővel ezelőtt hívott életre a most Somorjára látogató Jaqueline Gueux. A társulásnak nincs székhelye, mindig máshol találkoznak és rendeznek kiállítást, performance-t (szolgált már számukra kiállítási térként régi hentesbolt is), és az utóbbi években egyre gyakrabban kérnek fel együttműködésre külföldi művészeket is. Az egyik francia kisvárosban néhány éve a mostani somorjai „közös sétával” rokon, a közönséget is aktivizáló rendezvényük volt: kicsiket, nagyokat, öregeket, fiatalokat szappanbuborék fújására invitálták a városka főterére. A performance olyan jó hangulatúra sikeredett, hogy a város elöljárói képeslapot készíttettek az ott készült fotó alapján.

Nagy a valószínűsége, hogy a somorjai séta is tartogat a résztvevők számára meglepetést. Legalábbis azok számára, akik veszik a bátorságot, és csatlakoznak a sétálókhoz.

Ott-jártamkor még csupán Laurence Medori tartózkodott az At Home Gallery mellett működő Művészetek Házában. Őt faggattam arról, miért döntött úgy, hogy ellátogat Somorjára.

„A Cent lieux d’art javasolt erre a projektre – mondta Laurence Medori. – Jaqueline-t és Michaelt már ismerem egy ideje, de így hárman még soha nem dolgoztunk együtt. Ezért is örültem ennek a lehetőségnek, meg természetesen azért is, mert még soha nem jártam Szlovákiában. Az ideutazásom előtt kétszer találkoztunk, és nagyvonalakban megbeszéltük, hogy mit is fogunk csinálni. De azt hiszem, nagyon sok dolog itt, helyben fog kialakulni, a környezet biztosan inspirálni fog bennünket.” A fiatal képzőművésznek számos kiállítása volt már hazájában, most azonban arra törekszik, hogy Franciaország határain túl mutathassa meg a munkáit. „Szeretnék most egy kicsit kikerülni a saját kultúrámból, abból a megszokott gyakorlatból, ahogyan a világot látom és ahogyan gondolkodom. Az idegen kultúrák már régóta érdekelnek. Jártam már Olaszországban és Japánban, jövőre pedig Kínába készülök, ahol művészeti iskolákba is szeretnék ellátogatni, meg olyan helyekre, ahol tai-csit oktatnak.” Laurence számára a tai-csi nem csupán mozgásművészet, hanem gondolkodásmód, életfilozófia is. „Nagyon jó, ha az ember megmozgathatja a testét, lassan, megnyugtatóan, úgy, hogy közben akár a közelében álló fa lelkére is figyelhet, és arra, hogy teljes lényével a jelenre koncentráljon. Úgy érzem, a mai világunk nagyon felgyorsult, ezért arra törekszem, hogy a magam életét lelassítsam, amennyire lehet, és tudatosan éljek meg minden egyes pillanatot. S mielőtt valamilyen lépést megteszek, végiggondoljam annak az ellentettjét is. Itt Somorján is az a jó, hogy új emberekkel találkozom, sétálok a városban, kitárom az elmém az új dolgok előtt, és igyekszem megfigyelni, hogy ezek a felfedezések, az új ismeretségek hogyan hatnak rám, az életemre, a művészetemre.” A mozgás egyébként nem csupán a tai-csi révén van élénken jelen az életében: művészetének is fő eleme. Gyakran dolgozik együtt táncművészekkel is. „Arra a kérdésre keresem a választ, hogyan lehet ábrázolni, »megfogni« az időt, az idő folyamatát és benne a mozgást, az emberi élet folyamatát, és hogy egyáltalán mi az, ami a halál után az emberi létből, az érzésekből, a művészetből megmaradhat” – árulta el Laurence Medori.

Jövő hét szombaton a három képzőművész performance-a nyitja meg az At Home Gallery idei második, 17.30-kor kezdődő Nyári Zenei Estjét is, amely – a Magyar Intézet, a Francia Intézet és a Goethe Intézet együttműködésével – ugyancsak nemzetközi rendezvény lesz, számos kiváló muzsikus részvételével. Fellép a Közel- és Távol-Kelet zenéjét a kelet-európaival vegyítő magyar Besh O Drom, a szlovák beatzene klasszikusának számító Marián Varga, a dzsesszműfajban jeleskedő müncheni Trio Impossible, valamint a műfaj hazai képviselői: Erich „Boboš” Procházka és együttese, a Frozen Dozen, Andrej Šeban és Robo Rist. Ha a meteorológusoknak hinni lehet, akkor a Művészetek Háza udvarára tervezett szabadtéri koncert miatt nem kell aggódni, hiszen jövő szombatra is hamisítatlan nyári meleget ígérnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?