Égi háború – feketében

Prága |

<p>Nem lesznek forgatásból eredő elterelések, forgalmi dugókaz elkövetkező hetekben Prágában. Hol van már a tavalyi nyár, s főleg a tavalyelőtti, amikor egy időben több külföldi stáb is utcákat, tereket záratott le az Óváros különböző pontjain?</p>

Ezen a nyáron csupán egyetlen amerikai forgatócsoport dolgozik Európa nyugtalan szívében – ahogy azt Věra Chytilová, a cseh film karcos egyéniségű nagyasszonya mondaná.

Egy, csak egyetlenegy produkció döntött Prága mellett. A többi Budapestet és Bukarestet választotta, aminek egyáltalán nem örülnek a csehek, hiszen már tudják: a Prague Studios újonnan felépített műtermei az év hátralevő hónapjaiban sem igazán „termelnek”. A gazdasági válság a filmiparban is érezteti hatását, s hogy ez meddig lesz így, arra még a nagy hollywoodi stúdiók cézárjai sem képesek pontos választ adni.

„Nem ért bennünket túl nagy meglepetés – állítja Aleš Komárek, a Partnership Pictures vezetője –, hiszen az idei forgatási tervet már tavaly rögzítenünk kellett, abból pedig egyértelmű volt számunkra: ez az év nem a miénk lesz. A lehetőségek komolyabb részét a magyarok és a románok kapják, nyilván az alacsonyabb forgatási költségek miatt.”

Prágát – több hónapos szünet után – most a „csillagközi” George Lucas csapata vette birtokba, élén Anthony Hemingway rendezővel, akit Amerikában a televíziós műfaj matadorának hívnak, hiszen olyan sorozatokban dolgozott, mint a Vészhelyzet és a CSI: New York-i helyszínelők. Hemingway persze nemcsak azért mondott igent erre a felkérésre, mert az alkotás producere maga Lucas, a Csillagok háborúja kiváló rendezője, a világ egyik leggazdagabb filmese, hanem mert a történet ötletadója is ő. Húsz éve foglalkoztatják őt a Tuskegee Airmen néven elhíresült második világháborús fekete vadászpilóták felettébb izgalmas kalandjai, amelyek nemcsak égi sikereket, hanem földi (rasszista előítéletek feletti) győzelmeket is jelentettek.

„A forgatás legelső napján maga Lucas is jelen volt – mondja Aleš Komárek –, de nem sokáig maradt. Otthoni elfoglaltságai miatt még egy hétvégét sem tölthetett Prágában. Szinte csak jött és ment. Áldását adta a produkcióra, alaposan körülnézett a stúdióban, s már el is köszönt tőlünk, mivel otthon televíziós sorozatot készít a Star Warsból, várhatóan Zac Efron, a High School világszerte népszerű tinibálványával a főszerepben.

A Prágában készülő nagyszabású háborús eposz egyébként ugyanazokon a helyszíneken születik, mint Az ifjú Indiana Jones, amely ugyancsak a „Lucaswood” produkciója volt, az Adrian Brody és Rachel Weisz főszereplésével forgatott Bloom testvérek vagy a németek háborús Vörös bárója. A Red Tails, mint ahogy a cím is jelzi, a színes bőrű amerikai vadászpilóták szemmel könnyen megkülönböztethető gépei voltak. A vörös szín ugyanis nem a repülő orrát és nem is a törzsét, hanem a farkát ékesítette, ezért a Vörös farkak elnevezés. A forgatókönyvet John Ridley írta, aki eddig olyan produkciókhoz adta szakmai tudását, mint a Parti őrség, a Harmadik műszak, a Sivatagi cápák.

A Red Tails stábja azonban nemcsak Prágában forgat. Karlovy Vary is háttérként szolgál a történethez, két hétre pedig Milovicébe költözik a csapat, ahol már állnak az újonnan felépített repülőtéri hangárok és irányítótornyok. Július közepétől aztán olaszországi, angliai és horvátországi helyszíneken folytatódnak a felvételek.

„A nálunk forgatott jelenetekben cseh kaszkadőrök is szerepelnek, sőt Petr Forejt hangmérnök munkájára is igényt tartott a produkció, aki az Angelina Jolie főszereplésével ugyancsak Prágában forgatott Wantedben olyan nívós munkát végzett, hogy az Amerikai Filmakadémia az idén Oscar-díjra jelölte” – jegyzi meg Aleš Komárek.

S hogy kik kaptak szerepet a George Lucas által olyan régóta dédelgetett projektben?

Terrence Howard az Iron Man forgatása helyett döntött a Red Tails mellett, a történet másik főszereplője pedig az Oscar-díjas Cuba Gooding Jr., akit olyan filmekben láthattunk, mint a Döntő játszma, a Pearl Harbour vagy a Hős kerestetik. De kalandok veszélyes sorozata vár David Oyelowóra, Tristan Wildsre és Elijah Kelleyre is.

A film amerikai bemutatója 2009 végére várható.

George Lucas kemény tempót diktál a stábnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?