Egész évben Kaláka

Kaláka

Aki az elmúlt ötven évben magyar közegben cseperedett, és szülei, tanárai egy kicsit is formálni igyekeztek ízlését, az már ovis korban találkozott a Kaláka dalaival. Ez az együttes a maga műfajában Európa-rekorder, ha nem rögtön világrekorder.

 

Ezért nem érezzük túlzásnak, hogy Gryllus Dánielék idén novembertől egy egész éven át tartó eseménysorozattal ünneplik fennállásuk 50. évfordulóját. A magyarországi fellépések mellett lesznek külföldi turnék és új lemez is, jövő novemberre pedig már lefoglalták a budapesti Művészetek Palotáját két koncertre.

A Kaláka 1969-ben azt találta ki, hogy verseket fognak énekelni, és népzenét játszanak hozzá saját feldolgozásban. Muzsikájuk színes, és a versekből következően sok stílusú is. A négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek összeboronálása egyedi hangzást eredményezett. Elegáns, egyben rendkívül játékos ez a zene, pont annyira emeli el a dalokat, amennyire szükséges, azaz sosem ütik agyon a nívós szöveget öncélú zenei virtuózkodással, de alkalomadtán azért megcsillantják instrumentális tudásukat. Kezdetben nem szakosodtak gyerekekre, ám amikor látták, hogy legalább annyi kiskorú ül a koncertjeiken, mint amennyi felnőtt, összeállítottak egy gyerekprogramot – kísérletképpen. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy azóta tudatosan szelektálnak – más dalokat játszanak gyerekeknek, és mást egyetemi közegben, vagy fesztiválokon.

Eddig harmincvalahány lemezt jelentettek meg (nem könnyű összeszámolni őket, mert dupla albumok is vannak köztük), dalaik száma meghaladja az ezret. Ezért nem igazán érdemes bekiabálni koncerteken a dalok címét – a zenekar tagjai ilyenkor néha azt sem tudják, van-e egyáltalán ilyen című daluk.

 

Boldog lehet az a kortárs költő, akinek a verseit kiszemelik maguknak, hiszen általuk sokkal többen megismerik a „szövegírót”, mint ahányan megvásárolnak egy-egy verskötetet. Huszonöt éve működtetnek saját kiadót, ahol hasonló terepen mozgó zenész kollégáknak is megjelenési lehetőséget kínálnak. Budapesten saját lemezboltot tartanak fenn, ami első hallásra nyaktörő mutatványnak tűnik, ám Gryllus Dániel szerint a megzenésített versekre fogékony vásárlói réteg el tudja tartani ezt a vállalkozást.
A jubileumi év különlegessége a Kaláka 50 hét határon át fantázianevű turné, amelynek során a szomszédos országok egy-egy határ menti városába látogatnak el, majd pedig a magyar területen fekvő szomszédos településen koncerteznek. A párosítások között – nagy örömünkre – szerepel Kassa és Miskolc is.

Az ünneplés viszont már holnap elkezdődik budapesti törzshelyükön, a Marcibányi Téri Művelődési Központban, ahol a Kaláka volt tagja, a húsz évig velük zenélő Huzella Péter lesz a vendég. Ő a későbbiekben is felbukkan majd egy-egy állomáson, de Sebestyén Márta, Palya Bea, a Szélkiáltó együttes és Ferenczi György is a vendégfellépők között lesz. Mikó István, az ismert színész és rendező szintén jelezte, hogy felbukkan valahol. Ő az első években hegedült a zenekarban, mielőtt felvették volna a színművészetire, de az évtizedek során több közös projektjük is volt.

 

Nem mellesleg: jövő júniusban rendezik a 40. Kaláka Fesztivált Egerben, júliusban a magyarföldi Fatemplom Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kaláka Versudvarban játszanak, ősszel pedig immár negyedszer utaznak Dél-Amerikába, ahol az ottani magyar diaszpórának játszanak.

Aztán jön az új CD Őszi rigódal címmel, eddig kiadatlan dalokból. A címadó Áprily Lajos-vers mellett többek között Oláh János, Ady Endre, Szabó T. Anna, Lackfi János megzenésített művei szerepelnek rajta, valamint egy Örkényegyperces, a Rossz álom.

A Kaláka sosem szolgált ki politikai pártokat, túlélte az összes kormányt, semmilyen hatalom nem tudta őket kisajátítani. 2000-ben Kossuth-díjat kaptak, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség díjat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?