Édesanyák lepellel letakarva

JUHÁSZ KATALINPozsony. Azt ajánlom az érdeklődőknek, csipkedjék magukat, ha látni akarják Gőbölyös Luca Háttér című kiállítását, mert a tárlat csupán november 29-ig tart nyitva.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. Azt ajánlom az érdeklődőknek, csipkedjék magukat, ha látni akarják Gőbölyös Luca Háttér című kiállítását, mert a tárlat csupán november 29-ig tart nyitva. A Pozsonyi Magyar Intézet nagytermének falain ugynais rendkívül gyors tempóban váltják egymást a kiállítási anyagok, ráadásul a bejutás is többnyire csak a hivatali órákban, illetve a helyszínen rendezett egyéb programok alkalmával lehetséges. Ezzel együtt érdemes időt szentelni Gőbölyös Luca fotóművész legújabb képeire.

Csaknem minden női alkotó munkásságában új fejezet kezdődik, ha anyává válik, ha megjelenik életében a gyermek. A csecsemőábrázolás egyébként is a fotóművészet egyik meghatározó témája: szinte a kezdetektől fogva készültek családi használatra, illetve a rokonoknak, ismerősöknek szánt képek a család legnagyobb kincséről. Ez utóbbi célra szánt képeken a kisgyermek szinte fotómodellként szerepel, gyakran mesterséges környezetben. Ezeket a felvételeket a nyilvánosság számára készíttetik a szülők, míg a személyes haszánlatban maradó családi fotográfiákat a szűkebb famílián kívül nem sokan láthatták, láthatják.

Gőbölyös Luca legújabb fotósorozatának központjában a gyermek áll, méghozzá az alkotó saját gyermeke. Valamennyi képnek ő a modellje. A sorozatot egy viktoriánus kori, kisgyermekeket ábrázoló képgyűjtemény ihlette. „A korszak fényképezéstechnikai sajátosságai miatt az expozíciós idő még annyira hosszú volt, hogy az önmagukat egyedül megtartani nem tudó és az életkoruknak megfelelően mozgékény kisgyermekeket a műteremben édesanyjuk ölébe kellett ületetni, ahol megnyugadtak és elkészülhetett a portré. Az anyát viszont letakarták, aki így vagy a háttérbe olvadva szinte eltűnt, vagy mint egy különös lény maradt a kép része: nem jelenhetett meg személyiségének egészében, sőt mint anya is rejtve maradt, ezzel mintegy reprezentálva a nő és az anya társadalmi szerepét” – mondta megnyitó beszédében Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora.

Gőbölyös Luca tehát ezt a régi beállítási formát alkalmazza különböző helyzetekben, lakások, városok és tájak háttere előtt. A lepellel letakart anya alakja hol beleolvad a környezetbe, hol pedig nagyon is látható. A rejtélyes, csadoros alak és a csecsemő kettőse feltűnik például a kölni dóm, a berlini Holokauszt-emlékmű vagy a budapesti Lánchíd előtt. A háttér fogalmának jelentése tehát ez esetben megduplázódik: egyrészt az édesanya válik gyermeke hátterévé, másrészt a külső helyszínek lesznek azzá mindkettőjük számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?