Dylan tovább bőszíti a Nobel-bizottságot

Stockholm |

<div>A Svéd Akadémia arrogánsnak tartja, hogy Bob Dylan mélyen hallgat a neki ítélt irodalmi Nobel-díjról. Kérdés, hogy az énekes átveszi-e a díjat.</div>

Az akadémia több alkalommal is hiába kereste az irodalmi Nobel-díj bejelentése után Bob Dylant, hogy személyesen közöljék vele a hírt. A 75 éves amerikai költő-énekes-dalszerző nem válaszolta testület telefonjaira, e-mailjeire. „Ez faragatlan és arrogáns” – jelentette ki az akadémia egyik tagja, Pär Per Wästberg a svéd állami televízió értesülése szerint.  Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, „kedves válaszokat” kapott, amit egyelőre elegendőnek tart, és szerinte Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban. Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a választást. A The Guardian brit napilap ugyanakkor felidézte, hogy voltaképpen nem Dylan az első dalszerző, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, 1913-ban az indiai költő, Rabindranáth Tagore is megkapta költeményiért, amelyek valójában „dalok” voltak. Dylan a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett az elismerésről. Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott.Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a „Nobel-díj győztese” bejegyzés, ám később eltávolították. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251868","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"325","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián.„Ez egy merőben szokatlan helyzet” – mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg.Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja emlékeztetett, hogy 1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította az irodalmi Nobel-díját. AKIK NEM VETTÉK ÁT A NOBEL-DÍJAT - ITT  Az Aftonbladet című svéd lap kultúra rovata azt jósolja, hogy Dylan nem megy el Stockholmba, „pláne Wästberg nyilatkozata után”. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?