Díjat kapott Boda Ferenc

Minden rendezvénynek van egy motorja, lelke, aki nélkül nem működne az adott feszti-vál, találkozó, konferencia vagy tábor. Az idén 19 éves Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál nem vert volna gyökeret Szepsiben és Buzitán, ha nem lenne Boda Ferenc.

Minden rendezvénynek van egy motorja, lelke, aki nélkül nem működne az adott feszti-vál, találkozó, konferencia vagy tábor. Az idén 19 éves Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál nem vert volna gyökeret Szepsiben és Buzitán, ha nem lenne Boda Ferenc. Idén ő kapta a fesztivál életműdíjat.

A Falusi Színjátszók Országos Fesztiválja néven induló seregszemle első helyszíne Királyhelmec volt, ám az ottani szervezők enyhén szólva nem voltak a helyzet magaslatán. Azt beszélik, a kaput sem volt, aki kinyissa a délelőtt érkező színjátszóknak. A komáromi Jókai Napok keleti „konkurenciájának” ötlete épp hamvába halt volna, amikor Boda Ferenc bejelentette, hogy áttelepíti a fesztivált Szepsibe, valamint a közeli Buzita községbe, ahol a kultúrház hatalmas színpadának köszönhetően nagyobb szabású, komoly díszlettel és népes szereplőgárdával felvonuló produkciók is elfértek. A két település önkormányzata tárt karokkal fogadta a kezdeményezést, amelynek hamarosan utánozhatatlan hangulata lett, városi csoportok is részt akartak venni rajta, ezért át kellett keresztelni Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra.

A rendezvény életműdíját a hazai magyar amatőr színjátszó mozgalomban végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységért, illetve az amatőr színjátszó versenyek szervezői munkájáért ítélik oda. Ezt az elismerést hosszú éveken át Boda Ferenc adta át másoknak, tegnap azonban ő vehette át a szepsi művelődési házban. Az idén 70 éves díjazottat Mohňanský Csilla, a Buzitai Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatónője méltatta.

„ Már gyermekkorában megjelent nála az igény a kultúra ápolására, továbbadására. Szavalt, színjátszó csoport tagjaként szerepelt, énekkarban énekelt, szólóénekléssel is próbálkozott, mindenből kivette a részét. Legnagyobb sikereit a színjátszásban és a népművészeti mozgalomban érte el. Több mint negyven éven át volt a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának titkára. Több évtizede a Csemadok buzitai alapszervezetének elnöke. Sok rendezvény vált hagyományossá általa a térségben. A Bódva-völgyben, a Kanyapta mentén a népművészeti rendezvények sokasága, ének-, néptánc- és gyermekcsoportok sikerei járási, megyei, országos és nemzetközi szinten igazolták, hogy tevékenysége helyes és példaértékű” – mondta Mohňanský Csilla a színjátszó fesztivál tegnapi megnyitóján, hozzátéve, hogy Boda Ferenc a gyakran sanyarú anyagi lehetőségek ellenére minden évben új kihívásnak tekintette a rendezvény megszervezését.

Nem ez az első elismerés, amit pályafutása során kapott. 2003-ban Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki Magyarországon, 2008-ban megkapta a Kassa Megyei Közgyűlés legmagasabb elismerését, 2011-ben pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. 2014-ben a Csemadok Országos Elnöksége által alapított Gyurcsó István-díjban részesült. „Biztos vagyok benne, hogy a mai díj kapcsán is azt vallaná, hogy a kitüntetés nemcsak őt illeti, hanem mindazokat, akikkel együtt dolgozott több évtizeden át a megmaradásért, magyarságunkért” – hangsúlyozta a méltató, aki egykori diákszínjátszóként személyes élményeit is megosztotta az egybegyűltekkel: „Remek rendezései, a művek színpadra vitele csak segítség volt abban a munkában, hogy bennünket igazi emberekké neveljen. Sokan nyaranként azóta is összejövünk kertjében az almafák alatt, hogy remek káposztás bablevesét, jó beszélgetések mellett újra megkóstoljuk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?