Díjat kap a kassai Thália Színház

sfsfs
Balassagyarmat |

 Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton átadják a költőről elnevezett díjakat: idén Pozsgai Zsolt író-rendezőnek és a kassai Thália Színháznak. 

A Nógrád megyei Madách-ünnepségen, amelynek hagyományosan Balassagyarmat ad otthont, megkoszorúzzák a költő szobrát, majd Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke átadja az ez évi Madách-díjakat.
A méltatás szerint az 1969-ben alakult, 1990-től önálló kassai Thália Színház nemzetiségi színház, de Szlovákia magyar közössége mellett minden nézőt meg kíván szólítani határon innen és túl. Eredetileg is azzal a szándékkal jött létre, hogy utazó társulatként az ország egész területén bemutatkozik, sőt, Magyarország északkeleti része is fontos játszóhelye.
A pécsi születésű Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendező, producer 1996-ban Magyarországon elsőként állította színpadra Madách Imre Férfi és nő című drámáját a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. 2008-ban, Az ember tragédiája bolgár fordításának megjelenése idején nagy sikerű beavató előadást rendezett Szófiában. Dramaturgként vett részt Az ember tragédiája azeri fordításában. Több tanulmányt publikált Madách elfelejtett drámai műveiről színházi szaklapokban a kilencvenes években.
A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténészek, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. 
Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?