Kultúra

Díjat kap a kassai Thália Színház

Balassagyarmat | Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton átadják a költőről elnevezett díjakat: idén Pozsgai Zsolt író-rendezőnek és a kassai Thália Színháznak.
MTI

2019. január 16. 14:30

Pillanatkép a színház legutóbbi, Csokifalók című előadásából (Németi Róbert felvétele)

A Nógrád megyei Madách-ünnepségen, amelynek hagyományosan Balassagyarmat ad otthont, megkoszorúzzák a költő szobrát, majd Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke átadja az ez évi Madách-díjakat.
A méltatás szerint az 1969-ben alakult, 1990-től önálló kassai Thália Színház nemzetiségi színház, de Szlovákia magyar közössége mellett minden nézőt meg kíván szólítani határon innen és túl. Eredetileg is azzal a szándékkal jött létre, hogy utazó társulatként az ország egész területén bemutatkozik, sőt, Magyarország északkeleti része is fontos játszóhelye.
A pécsi születésű Pozsgai Zsolt író, színházi és filmrendező, producer 1996-ban Magyarországon elsőként állította színpadra Madách Imre Férfi és nő című drámáját a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. 2008-ban, Az ember tragédiája bolgár fordításának megjelenése idején nagy sikerű beavató előadást rendezett Szófiában. Dramaturgként vett részt Az ember tragédiája azeri fordításában. Több tanulmányt publikált Madách elfelejtett drámai műveiről színházi szaklapokban a kilencvenes években.
A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténészek, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. 
Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Trnava–DAC derbi a tévében

Le kell bontani a szeredi hidat

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

A Spartak nem hajlandó a Téglamezőn játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?