Daredevil – A fenegyerek

Matt Murdock teljesen hétköznapi kissrác volt egészen addig a napig, míg egy véletlen baleset folytán el nem vesztette szeme világát.

# Matt Murdock teljesen hétköznapi kissrác volt egészen addig a napig, míg egy véletlen baleset folytán el nem vesztette szeme világát. A sors furcsa fintorának köszönhetően azonban a radioaktív folyadék, mely megfosztotta a látás képességétől, megajándékozta valami egészen mással: a radarösztönnel, mely sokkal élesebb érzékelést biztosít, mint egy átlagember összes érzékszerve. A fiatal Matt kezdetben saját védelmére használja fel újonnan szerzett hatalmát, apja tragikus – ám nem véletlen – halála után viszont megfogadja, hogy erejét az ártatlanok védelmére fordítja. Felcseperedvén nappal ügyvédként, éjszaka álruhában osztja az igazságot.

A történet igyekszik hűen követni az eredeti képregény minden mozzanatát, de a szűkös mozikeret nem nagyon hagy teret a komoly kidolgozásra, és ez bizony erősen érződik a cselekményen. Az alapul szolgáló összetett motivációk a filmben egyszerű bosszúvággyá alakulnak, ezáltal – több ponton is – erős párhuzamot mutatva az első Batman filmmel. A műfaj sablonjainak megfelelően van itt főgonosz, egyszerre kettő is: a Vezér (Michael Clark Duncan) és Célpont (Colin Farrell) személyében. A kötelező romantika is helyett kapott a vezérmotívumok között, enyhe csavarral gazdagítva az egyébként nem túl összetett forgatókönyvet. A film lendületes, tele van akcióval, de sajnos a látványos elemek nem pótolják a gyengeségeket. Az alkotók túl sok mindent igyekeztek belepréselni a rendelkezésre álló időbe, így a karakterek nem igazán tudnak kibontakozni. Ez főleg az alvilág vezérének és az oknyomozó riporternek (Joe Pantoliano) az esetében érvényes. Ben Affleck sem igazán brillírozik szerepében, ami talán annyira nem is meglepő az alapanyagot tekintve, de az mégis elég érdekes, hogy a főszereplőt ezúttal is a „gonosz” játssza le a színről, Colin Farrell személyében, aki az enyhén őrült bérgyilkost alakítva szavak nélkül is igen jól vissza tudja adni a figurát.

A Pókembert követően joggal várhatott volna az ember valami nagyobb durranást, de ezúttal csak a rajongók fognak igazán jól járni, míg a „mezei” mozirajongó pusztán egy újabb akciómozival lesz gazdagabb. (mozinet)

Daredevil – A fenegyerek (Daredevil), színes, amerikai film, 103 p., R.: M. Steven Johnson, Sz.: Ben Affleck, Jennifer Garner, Colin Farrell

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?