Csonthülye

Egy repülőgép lezuhan Afrikában, de egy fehér kisgyerek sértetlenül kerül ki a roncsból. Az apróságot megkedveli Tsonga, a Kavuki király, aki eltökélten szeretne fiú utódot nemzeni – mindhiába, álljon bár tucatnyi feleség rendelkezésére.

# Egy repülőgép lezuhan Afrikában, de egy fehér kisgyerek sértetlenül kerül ki a roncsból. Az apróságot megkedveli Tsonga, a Kavuki király, aki eltökélten szeretne fiú utódot nemzeni – mindhiába, álljon bár tucatnyi feleség rendelkezésére. A király reményei azonban újraélednek, mikor megtudja, hogy egy sok évvel ezelőtti kapcsolatából van egy fia! Tsonga tehát úgy rendelkezik, hogy a törzs jósává érett Csonti menjen a Nap Városába és keresse meg eltűnt gyermekét.

Leon Schuster neve első hallásra nem sokat mond számunkra, pedig Dél-Afrika legismertebb komikusa, aki évtizedek óta forgatja filmjeit, melyek közül egy-kettő Magyarországra is eljutott. Még a ‘90-es évek elején hozták be két hazájában hatalmas sikert aratott vígjátékát, a Dilivíziót és a Yankee Zulut, melyeknek köszönhetően a magyar közönség is megismerhette Schuster fergeteges helyzetkomikumra épülő komédiáit. Bár wc-humor jellegüket le sem tagadhatják, olykor akkora ötleteket voltak képesek egymásra halmozni bennük, amiktől dőlni lehetetett, és ehhez jött a kiváló minőségű magyar szinkron, élén Székhelyi Józseffel, amit sajnos a Csonthülye esetében nélkülöznünk kell.

Jó lenne, ha azt mondhatnánk, hogy a film a forgatókönyvének megírásában ezúttal is részt vett Leon Schuster, ami méltó visszatérését jelenti a magyar köztudatba, de ez nem igaz. Isteni poénsorozatokról most csupán néhány jelenet kapcsán beszélhetünk, a Csonthülyét inkább az olcsó ökörködés jellemzi. A kontinens természetvilága változatlanul gyönyörű, a laza afrikai zene is a helyén van, csak a frenetikus ötletek nem akarnak jönni. Pofára esésben és állatürülékben nincs hiány, de az az első pillanattól fogva nyilvánvalóvá válik, hogy a humor durvaságának növekedésével egyenes arányban csökkent annak színvonala. Ott szerencsére még nem tartunk, hogy undorodva fordítsuk el a fejünket, de a felszabadult nevetés helyét szinte egyfolytában a várakozó hallgatás uralja. A szereplőkön látszik a lelkesedés és a jókedv, de ez éppen csak annyira képes átragadni ránk, hogy ezt az elfecsérelt 110 percet ne bosszankodással, hanem egy gyors felejtéssel zárjuk le magunkban. (mozinet)

Csonthülye (Mr. Bones), színes, dél-afrikai film, 110 perc, Rendezte: Gray Hofmeyr, Szereplők: Leon Schuster, David Ramsey, Faizon Love

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?